Fűszer és Lélek

Túrógombóc vörösboros eperöntettel

A túrógombóc mindenki kedvence. Én is imádom a túrógombócot, és viszonylag gyakran főzök is. Néha csak egyszerűen, a tejbegrízt keverve össze a túróval, de ha előre tudom, hogy túrógombóc lesz, akkor hagyományos módon készítem, mert úgy jobban szeretjük.Most éppen eperöntettel készült, de szoktam vaníliaöntettel, vaníliafagyival, és prézlivel is. Szeretem mandulába, vagy durvára darált, pirított dióba,… Tovább »

Lecsó

Lecsót ebédeltünk, de ez most egy olyan ebéd volt, ahol nem fényképeztem. Nem, mert nem otthon ettünk, és mások nem értik ezt a furcsa szokásomat :-)Pedig megért volna egy fotót!Unokabátyámnál ebédeltünk, és olyan lecsót főzött, hogy a szám is tátva maradt! Sőt, a férjem is megállapította, hogy ez volt élete legjobb lecsója, pedig ő igazi… Tovább »

Marhapörkölt

A marhapörkölt a kedvenc magyar ételem. Fantasztikus marhapörkölttel vendégeltek meg bennünket vasárnap. Bográcsban főtt, és ismét bebizonyosodott, amit eddig is tudtunk, hogy szabadtűzön minden jobb.Lehet, hogy csak nekem fontos, hogy a vörösboros marhapörköltbe kell egy kevés kakukkfű, ha már ott nő a tűz mellett, de most mindenki állította, hogy valóban különlegesen finom lett tőle.És nem… Tovább »

Csípős húsgombóc

Igazi férfias étel ez, de a hölgyek is sorra tüntették el a gombócokat a tálból, senki nem nyafogott, hogy túl csípős lenne, pedig nem fukarkodtam az erős paprikával.Szoktam hasonlót készíteni, de az valódi fasírt húsból van, ez pedig marhából készült, köménnyel, erős paprika krémmel, a szaft pedig rengeteg paradicsommal.Nagyon olcsó, kiadós étel, ideális sok embernek,… Tovább »

Gulyás

A férjem kedvence a gulyás, attól jobban már csak a lecsót szereti. Megy is a vita folyamatosan, hogy milyennek kéne lenni a gulyásnak. Egy biztos, és ez a közös pontja az elképzelésnek, hogy zsírral készül, és lábszárból. Jó kenyér nélkül pedig a gulyás keveset ér!Megemlítem még, hogy bográcsban a legjobb, de sajnos vannak olyan alkalmak,… Tovább »

Nagy somlói teszt

Mivel a somlóit szinte mindenki szereti, és majdnem mindenhol kapható, úgy döntöttünk, a Velvet kérésére megnézzük a somlóifelhozatalt. Hogy megkíméljük az olvasókat a kóstolás nehézségeitől, végigkóstoltuk tizennégy cukrászda kínálatát, és megállapítottuk, hogy sajnos a lángos-felhozatallal ellentétben a somlóikínálat már egyáltalán nem mutat olyan homogén, pozitív képet Budapesten.Találtunk szinte ehetetlen desszertet és olyat is, ami tökéletesnek… Tovább »

Töltött karalábé

A töltött karalábé akár indulhatna az egyik legfinomabb magyar étel címért is, mert így tejfölösen sehol máshol nem készítik. Édesanyámnál jobban senki nem készíti, de sajnos nem ehetem mindig az ő főztjét, ezért évről évre én is megfőzöm.Tavaly úgy emlékeztem, hogy anyu azt mondta, a jó töltött karalábé titka, egy pici cukor. Meg is említettem… Tovább »

Vörösboros marhapörkölt bennefőtt fokhagymas gombócokkal VKF

Ez az egyik kedvenc ételem a magyar gasztronómiából. Gondolom a története csupán annyi, hogy kevés hús jutott a családnak, ezért nagyon bő szaftot készítettek hozzá, és hogy mégis tartalmas, laktató, ízletes maradjon, belefőzték a köretnek szánt gombócokat. Eredetileg birkából készülő étel. Mondhatni, kevés húsnak sok a leve.A gombóc jól besűríti a szaftot, és ha marad… Tovább »

Toros káposzta VKF

Maci VKF kiírása már nagyon kapóra jött, ugyanis végignézve az eddigi receptjeimet, nem éppen a magyar konyha remekeivel van tele. Pedig…Imádom a magyar konyhát. Engem nem érdekel, hogy nehéz, hogy zsíros, hogy paprikás. Még nem nagyon készültem több recepttel VKF-re, de ez most egy több pályaműből álló sorozat lesz.Kezdem Simon bácsi örök igazságával, hogy a… Tovább »

Kotányi

“A szegedi Kotányi János 14 évesen, 1872-ben gyalogszerrel ment Bécsbe, hogy ott kereskedelmi ismereteket szerezzen. Visszatérte után 22 éves korában már saját fűszerüzletét vezette, később inkább nagybani kereskedéssel foglalkozott, de fő árucikke szinte mindig a szegedi paprika volt.1881-ben Szegeden paprikamalmot is létesített, egyúttal üzletet nyitott. Őrleményét “Kotányi János féle rózsa paprikaként” hozta forgalomba, az Eiffel-tornyot… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!