Fűszer és Lélek

Hámán füle marcipánnal és baracklekvárral

Általában sós hamantaschent (hámán füle, hámán táska) sütök purimra, nálunk a sós jobban csúszik főleg ha iszunk hozzá pár pohár bort. De most annyira megkívántam a mandulát, hogy sütnöm kellett valamit, ami mandulás is és édes, így erre sütire esett a választásom. Tettem a lekvárba barackpálinkát, de nem kell tőle félteni a gyerekeket sem, mert… Tovább »

Tavaszi csirkecomb

Úgy tűnik, a következő hétvégéig várni kell a napsütésre, de legalább nincs hideg. Múlt héten már annyira vágytam a sok zöldre, hogy előszedtem mindent amit zöld élelmiszernek nevezhetek, akkor is, ha nem friss, hanem konzerv, és a csirkecombhoz adtam. Elképesztően finom lett, főleg, hogy tűző napsütésben ehettük meg az erkélyen. Nyilván kabátban, de akkor is…. Tovább »

Jesája bablevese

Amikor Weinstock Sára kislánykorában lesétált a Bodroghoz Kisfaludon, félúton mindig leült egy kidőlt fára, ott, ahonnan látni lehetett a lusta folyót, de nem kellett a sűrűn benőtt részre bemerészkedni. Nem sokkal feljebb hatalmas csordákban legeltek a marhák, teljesen tisztán tartva a cserjéktől, szúrós bokroktól az árteret. Ha úgy fújt a szél, akkor hallani lehetett a… Tovább »

Sólet és nyeremény

Ismét megnyerhetitek ezt a Philips Multicookert, ha válaszoltok arra a kérdésre, hogy Dávid szerint miért érdemes libazsírt használni? Fontos, hogy ne ide kommenteljetek, hanem a Facebookra várom a válaszokat!Hajrá, és érdemes a Világevőre is kattintani, ott is folyik a játék, így dupla esély.Pénteken sorsolunk!... Tovább »

Maceszgombóc

Azt hiszem, szállóige lesz nálunk egyik vendégünk kisfiának beszólása a maceszgombócra: nekem nem ízlik ez a húsgombóc a levesben! Én akkor szeretem, ha apró, diónyiak a gombócok, és viszonylag kemények, de van aki a hatalmasakra esküszik. Állandó vita tárgya, hogy petrezselyem, vagy gyömbér kell-e bele, mi a gyömbéresre, és a meglehetősen borsosra szavazunk! Gőzölgő tyúkhúslevessel… Tovább »

Flódni-rétes

Nemrég egy szuper baráti társaság kért meg, hogy az egyik tagjuknak legyek a szülinapi ajándéka, jobban mondva nem is én, hanem a főztöm, amit meglepetésként az ünnepelt konyhájában kellett elkészítenem, mire hazaért a munkából. Legalábbis egy részét, vagyis kedvencét, a flódnit. Így mikor kinyitotta a lakásajtót, kellemes süteményillat fogadta, és a rettegő blogger, vagyis én.Elképzeltem… Tovább »

De mi az a ricset?

Gyerekkoromban sokat ettünk, de most úgy tűnik, senki se tudja igazán, hogy mi is az a ricset. Gábor megfőzte. Pár hónapja jó kis vita alakult ki róla a facebookon a sólet klubban. Mindenki mást mondott: olyan sólet, amiben nincs hús, olyan sólet, amiben nincs gersli, olyan sólet, amiben nincs bab. Nagyanyám szerint is egy szegény… Tovább »

Kikóserolt konyha

Konyhát kikóserolni nagyon melós és fárasztó tevékenység. Legalább egy nap kell hozzá, és a villanyszámla is az egekbe szökik majd, de lesz egy pillanat, amikor elmondhatjuk, minden ragyog, nincs egy árva zsírcsepp, kenyérmorzsa, porcica se a konyhában, tökéletes a rend és a tisztaság. Kárt, hogy mindez csupán öt percig tart, aztán a konyhapultot elfedi a… Tovább »

Fontos szavak a zsidó tojásról

  Volt már a blogon zsidó tojás, de annyit beszélgettem mostanában erről az ételről sokakkal, hogy muszáj írnom róla pár szót. Mi leginkább szombat reggelire esszük, de ha későn kezdünk vacsorázni pénteken (amikor bejön a szombat) akkor is "elővacsorázunk" belőle, és különben is imádjuk.       Mitől zsidó?   Attól, hogy kóser alapanyagokból készül… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!