Fűszer és Lélek

Fűszeres sült hagyma

Azért az őszt is lehet szeretni, nem igaz? És micsoda ételeket főzhetünk, ezekből a színes zöldségekből!Nemsokára Rós Hásána következik, vagyis a zsidó újév. Ha a gasztronómia felől közelítünk az ünnepek felé, akkor ez a kedvenc ünnepem. Szokás ilyenkor többek között mézes ételeket enni, kerekre fonni a kalácsot, és almát mártani mézbe, de jöhet minden, ami… Tovább »

Kétszersült padlizsán

Nem tudok jövőhétig várni ezzel a recepttel, tudnotok kell róla. A recept is aktuálisan kedvenc szakácskönyvemből származik, a Michael Solomonov féle Zahav-ból. És egészen biztosan jó pár ételt megosztok még veletek belőle, mert egyzserűen zseniális. Vagy csak nagyon az én szám íze szerint ír, nem tudom, döntsétek el ti. Ez most egy egészen csodálatos padlizsánkrém recept,… Tovább »

Vasárnap sólet fesztivál!

MINDENT A KÓSER SÓLETRÓL Gyertek vasárnap a sólet fesztiválra a Kazinczy utcába, ahol a legtöbbféle sóletet kóstolhatjátok, amit valaha Magyarországon főztek. Ráadásul minden sólet kóser lesz, velem is találkozhattok, lesz kerekasztal beszélgetés, és 16 órakor a színpadon főzünk a barátaimmal. De nem csak én főzők ám, hanem sokan mások is, lesz verseny, meg mindenféle nemzetek… Tovább »

Kósert eszünk!

Hetente kapok levelet olvasóktól a zsidósággal, a kóser konyhával kapcsolatban. Mindenféle kérdés felmerül, de a leggyakoribb mégiscsak az, hogy hogy lehet ezt csinálni? Nem hiányzik a csirkepaprikás? Vagy egy kis bacon? Azt még a McDonalds-ban is akarnak tenni a vegetáriánus hamburgerbe, úgyhogy ha nem hús, akkor talán nem is disznó. De legtöbbször csak annyit írnak,… Tovább »

Aszalt szilvás kuglóf (gluténmentes)

Közkívánatra jöjjön az ibolyás, aszalt szilvás, gluténmentes kuglóf receptje. Jót tesz neki, ha áll két napot fóliával letakarva, úgyhogy ha hétvégére sütnétek, akkor érdemes már most gondolkodni rajta! Nem illik nagyon bele a grillezős tematikába, de olyan sokan írtatok az Instagram poszt után, hogy betűzöm ide most. Egyébként meg hol van az előírva, hogy a… Tovább »

Különleges túrókuglóf

Szombat reggel és még egy pár napig nálunk valami hasonló, túrós kuglóf lesz a reggeli. Péntek este kezdődik a zsidó húsvétnak is nevezett pészah ünnepe, aminek a gasztronómiai vonatkozása röviden annyi, hogy tilos kovászos ételeket enni, sőt, semmi olyat, ami lisztből (és még egy csomó másból készül). Ez alól a macesz más néven a pászka… Tovább »

Perec, bagel, és a társai

A perec és a bagel valahogy olyan közösségi, utcai ételek. Igazság szerint soha nem sütném itthon egyiket se, ha lehetne belőle jó minőséget kapni. De sajnos eddig se Magyarországon, se a bagel hazájában Lengyelországban nem sikerült igazi, jót kapnom. Azon, hogy a krakkói Bagelmama nevű hely, ahol a töltelék tökéletes, a felszolgálók kedvesek, a tulajdonos… Tovább »

Valami jó a menzáról: paprikakrémes csirke

-Anyu, ma valami tök jó ebéd volt a suliban, majd te is főzhetnél olyat!-Igen? Mi volt az?-Valamilyen hús szósszal.-Mindenképp! Ismerős? Kiskamasz fiúgyerek, végre elejt valamilyen információmorzsát itthon, de túl sokra nem megyünk vele. Végül is, mondhatta volna azt is, hogy a második volt tök jó, és reprodukáljam. Ettől valóban több információt sikerült átadnia. Szerencsére a huszonegyedik… Tovább »

A világ legjobb flódnija

Akárhogy is, mindig ez a győztes recept.Készülhet klasszikus, vagy kicsit más töltelékkel is. Facebookon osztottam meg egy flódni fotót, amit egy izraeli cukrász készített és fotózott, és olyan nagy hatással volt rám a kép, hogy egész nap csak arra a flódnira tudtam gondolni. Úgy tűnt, az olvasóimra is ugyanazt a hatást tette mint rám, így… Tovább »

Brokkoli ropogós

Gyakrabban kéne maceszdarával főznöm! Minden annyira finom vele, ropogós, kicsit mintha diós lenne. Ez a brokkoli ropogós pedig tényleg a legjobb ebben a témában!  Furcsa, de arra is most kellett rájönnöm, hogy mikor lesz tökéletes a brokkoli: kuktában készítem, gőzölve. Nagyobb rózsákra bontom csak tisztítás után. Kevés, kb egy deci vizet öntök az edénybe, beleteszem… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!