Fűszer és Lélek

Sok minden a kenyérről

A történészek egyetértenek abban, hogy az első kovászolt kenyeret az egyiptomiak készítették árpából és kölesből, de még nem kemencében, hanem csak egy felforrósított kőlapon sütötték. Erről, vagyis pont a kovász hiányáról a biblia is részletesen megemlékezik a zsidók kivonulása kapcsán. I. e. 1250 körül történt, amikor a zsidóknak gyorsan kellett elhagyniuk Egyiptom földjét, és nem vittek… Tovább »

Fűszeres kalács, ropogós hagymával

Nagyon finom libatepertőt kaptam, még langyos volt, amikor megérkezett. Gondoltam ehhez aztán tényleg érdemes lenne valami különlegeset sütni. Hozzávalók:50 dkg liszt1 csomag instant élesztő1 kk cukor2 kk só2,5 dl meleg víz1+1 tojás0,5 dl étolaj1 csokor pterezselyem20 levélke bazsalikom1 gerezd fokhagyma4 ek ropogósra sütött hagyma (IKEA, LIDL stb.) A lisztet elkeverjük az élesztővel, a cukorral, a… Tovább »

Kirándulós kenyér

Lesz persze recept is a végén, de ez a poszt most egy hangulatról fog szólni. Remélem, ezt az érzést már mások is átélték, még ha nem is fogalmazták meg maguknak. Arról beszélek, amikor kiszabadulunk a mókuskerékből, és van időnk kicsit semmit tenni, lecsatlakozni a netről, leülni egy fa tövébe, és csak egy órát nézni magunk elé…. Tovább »

Tavaszi sajtos, zöld fűszeres kenyér

Talán már említettem, hogy bizonyos szavak milyen hatással vannak rám. Ilyen szókapcsolat a mézes-mustáros, aminek egyszerűen nem tudok ellenállni, pedig nem is igazán szeretem enni, csak hallani. Ennek talán az az oka, hogy a mézes-mustáros mindig úgy végződik, hogy csirkemell.Van egy másik szó, ami mindig lázba hoz, ez cheesiest. A Pinteresten múlatva az időmet (hú, az… Tovább »

Bagel avokádóval

A sorozat utolsó része, a kedvencem, a bagel. Írtam már róla jó sokat, elég sokszor sütöm vasárnap reggelire, de most ki kellett próbálnom, amit Ági barátnőm tanult a The Culinary Institute of America-ban. Én eddig szódabikarbónát tettem a vízbe, amiben a bagelt főztem, Amerikában viszont azt tanították Áginak, hogy maláta szirupot kell tenni a tésztába,… Tovább »

Mákos perec mustárszósszal

Emlékeztek még a régi mozis kemény perecekre? (Hetvenes, nyolcvanas évek.) Amin a só volt a legfinomabb? Ha szerencsénk volt, akkor viszonylag puhát sikerült venni, de ha nem, akkor olyan kemény volt, hogy szinte a fogunk beletört. Nem csoda, hogy amikor betörtek a multiplexek Magyarországra, gyorsan elterjedt a popcorn a mozikban, és szinte azonnal eltűnt a… Tovább »

Perec, bagel, és a társai

A perec és a bagel valahogy olyan közösségi, utcai ételek. Igazság szerint soha nem sütném itthon egyiket se, ha lehetne belőle jó minőséget kapni. De sajnos eddig se Magyarországon, se a bagel hazájában Lengyelországban nem sikerült igazi, jót kapnom. Azon, hogy a krakkói Bagelmama nevű hely, ahol a töltelék tökéletes, a felszolgálók kedvesek, a tulajdonos… Tovább »

Aszús kalács

Nehéz ügy 2,5 deci tokaji aszút nélkülözni, és kicsit fáj is a szívem, amikor a tésztához öntöm, és nem a poharunkba, de van az az alkalom. Persze nem egy hatputtonyost locsolok a lisztre, és az is lehet, hogy elég lenne egy jobbféle édes szamorodni, esetleg késői szüret. Nem készül gyakran, úgyhogy ha mégis ezt sütöm,… Tovább »

Schmaltzos kifli videó

Az az igazság, hogy a friss tepertő illatára ébredni a nagymamánál, az a világ legjobb dolga. És édesanyám nagyon jó partner ebben a gyerekeimnek, rendszeresen reggeliznek apró, ropogós tepertőt, amikor ott alszanak a gyerekek. Nekem is sokat sütött a nagyanyám, ebből lett a schmaltz, ami nem más, mint tyúkzsír, esetleg liba-, vagy kacsazsír. A schmaltz-al… Tovább »

Rozmaringos kalács, grillezett camembert mellé

Mi ma este ilyet eszünk majd a barátainkkal, de ezt gondolom róla, hogy ez egy igazi, nem hagyományos húsvéti vendégváró is lehet. A kalácsban sok rozmaring, kevés , sült fokhagyma, némi durvára vágott mogyoró és olívaolaj van, a sajtban pedig kb. ugyanezek, annyi különbséggel, hogy a sütés utolsó pár percében  csorgatok rá egy kevés mézet… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!