Fűszer és Lélek

Ez valami nagyon Amerika

Különleges nap van ma az USA-ban, Thanksgivukkah, vagyis hálaadás és hanuka egyszerre. Izgulnak is a New York-i mamik rendesen, hogyan tudják variálni az ilyenkor kötelező fogásokat egy vacsorában. Hálaadáskor pulyka és amerikai tőzegáfonya, hanukakor pedig fánk és latkesz az ami mindenképp az asztalra kerül. Nézegettem a recepteket, az egész sültpulyka áfonyaszósszal, mellé latkesz, olajbogyókrémmel elég… Tovább »

Latkesz sütőtökkel és fűszeres almaszósszal

  Ritkán készítek a latkesz mellé almaszószt, nekem a tejfölös, sajtos mártogatók valahogy jobban bejönnek, de idén nagyon sok az almánk, és különben is, a sütőtökhöz valahogy jobban is illik, mint a krumplihoz. Még csak egy nap telt el a hanukából, de már gyomorégéssel ébredtem, úgyhogy én most kicsit abba is hagyom a sok olajos… Tovább »

Kecskesajtos padlizsántekercs

A hanukai asztalra készült, de már tegnap elég rendesen rájártunk, nagyon finom lett! Enyhén megpirított pitával a legpraktikusabb tálalni, mert azzal nagyon jól meg lehet fogni, nem lesz tőle mindenki nyakik olajos, bár a felnőttek tudnak bánni az ilyen helyzetekkel, a gyerekek ezt egészen máshogy kezelik, legalábbis Dávid szereti abban a pillanatban magába törölni a… Tovább »

Hanukarácsony szombaton!

Ugye senki nem felejtette el, hogy szombaton rendezik meg az első Hanukarácsonyi bazárt? Lesznek hanukai, és karácsonyi ételspecialitások, a hanukaiak természetesen a Fűszer és Lélek receptjei szerint. Ez többféle latkeszt jelent alma és körteszóssszal, de lesz flódni, és persze fánk is. Egy kis önpromó: ott leszek a könyvemmel is, szeretettel várok tehát mindenkit! Nyugodtan lehet… Tovább »

Csokoládéhab olívaolajjal

Merthogy december elsején hanuka első estéje! A gyerek már nagyon izgatott, Star Wars Legót vár, és úgy értesültem, hogy meg is fogja kapni. Rám pedig sok-sok olaj elfőzése, és elsütése vár, folyamatos vendégjárás, és gyomorégés. Ezt a csokoládés receptet a Tudós szakácsban olvastam, rögtön lecsaptam hozzá minden összetevőre, hiszen nem elég, hogy olívaolaj van benne,… Tovább »

HANUKA ünnep és szalagos fánk

Hanuka 2008-ban december 21-én kezdődik, és nyolc napig tart.Sokféle névvel illetik ezt az ünnepet magyarul, egyik a fény ünnepe. Minden este eggyel több gyertyát gyújtunk meg a hanukián, a hanukai gyertyatartóban. De mit csinálunk még ezeken a napokon?Együtt vagyunk a barátainkkal, a családunkkal, sőt idegenekkel is a különböző szórakozóhelyeken, vagy a zsinagógában. De talán a… Tovább »

Hremzli kicsit másképp, avagy lassan itt a hanuka

Hanuka 8 napos zsidó ünnep , ami nyolc nap vendégeskedést jelent, vagy hozzánk jönnek, vagy mi megyünk. Ráadásul nekem évek óta mindig hamarabb kezdődik az ünnepre való készülődés, mert mindig van valaki, akinek fánkot, vagy hremzlit kell sütni előre.Az első adag fánkot tegnap délután sütöttem, amivel én el is lennék egy évig, de még jó… Tovább »

Hremzli (majdnem)

Valami forró, házias, otthon hangulatot árasztó vacsorára vágytam gombaleves mellé. Ez majdnem hremzli,(hanukai zsidó, kóser krumplis étel, olyasmi mint a tócsni) lehetne adagonként serpenyőben sütni, de egyszerűen beletettem egy piteformába, és megsütöttem. Nagyon-nagyon finom lett, ajánlom időhiányban szenvedő édesanyáknak.Hozzávalók:8 szem közepes krumpli4 alma2 hagyma20 dkg füstölt sajt4 tojás8 ek lisztsó, bors1 zacskó sütőporA krumplit, almát,… Tovább »

Gránátalma szorbet

A Tubisváti széderre tervezett receptek végére értünk. Ez egy kis nyarat, napsütést idéző desszert a télben. Bár a keddi napra senkinek nem lehetett panasza, azt gondolom itt is élet szökent a fák rügyeibe azon a gyönyörű napsütéses délelőttön, nem csak Izraelben.Szorbetet készíteni a legegyszerűbb dolog a világon. Nem kell hozzá más, mint egy adag cukorszirup,… Tovább »

Sajtban sült füge Tubisvat széderre

Tubisvát széderre kétféle főétellel készülök, az egyiket vegáknak ajánlom, a másikat húsevőknek. Ez a vegetáriánus változat.Csalóka, mert egy pici szuffléformába rengeteg zsírdús sajt, és akár két mézédes füge is belefér, ami nagyon laktató. Lehet kanállal is enni, de akár bagettel is tunkolható, szerintem úgy az igazi.Nem fontos camembert sajtot használni, kéksajttal is nagyon finom, sőt,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!