Fűszer és Lélek

Török style lecsó vagy mi

Két poszttal is tartozom a hétévégéről azoknak, akik eljöttek a Gönci Barack Vigasságra. Az egyik a jótékonysági lecsó receptje, a másik a szombati Mátyás királyos játékon kipróbált mártások leírása. Az előbbivel kezdem, mert sokkal gyorsabban megvan, és ma még sok dolgom lesz. Idén is, mint tavaly, lecsót főztünk két hatalmas üstben, ezt adtuk a látogatóknak,… Tovább »

Ma van a nap, a barack napja!

Nyilván nem ilyen időről álmodott senki se a hétvégére, de ma déltől semmi csapadékot nem jósolnak a meteorológusok. Ez nagyon jó hír, és az is, hogy 23 fok lesz és nem 32, mert ki akar kánikulában pálinkázni? És 23 fokban? Mindenki! Legalábbis akik itt vannak Boldogkőváralján és a környékén. Én már megsütöttem a pecsenyét, készítettem… Tovább »

XV. századi magyar sárga mártás

Elképesztően izgalmas dolgot találtam E. Kovács Péter, Hétköznapi élet Mátyás király korában című könyvében. Az állítólag akkoriban mindenki által ismert magyar sárga mártást említi, aminek a receptje sajnos nem maradt fenn, a könyvekben pedig nem írták le, annyira ismert, evidens volt. Pedig mekkora dolog lenne, ha előkerülne! Valami, ami nem csak Magyarországon volt világhírű, hanem… Tovább »

Áfonyás, rumos baracklekvár

Sokféle lekvárt főzők be minden évben, és ennek nem az az oka, hogy túl szeretném szárnyalni a szomszédasszonyt, hanem az, hogy szeretjük a változatosságot. Annyira, hogy egy-egy fajtából 4 kicsi, maximum 2 decis üveggel készítek, ebből kettőt aztán a tél folyamán jó eséllyel tovább is ajándékozok valakinek. Így kóstolhatunk sokfélét, sütibe, fagyiba, palacsintába, vagy egy… Tovább »

Reneszánsz barackos csirke

Én ezt ma főztem. Igen, a hőségben. Ok, az erkélyen, egy rezsón, de akkor is. Mondjuk a dologhoz az is hozzá tartozik, hogy egy hete alig ettem normális ételt, leginkább thai curryt rendeltem, vagy pho-t ettem és etettem a gyerekekkel is, sőt, egyszer még a szomszédos játszóházba is bementünk ebédelni, ott ugyanis egészen ehető pizzát… Tovább »

A tivornyák vége

Több száz oldalt végigolvastam, hogy jobban képben legyek a Mátyás király korabeli konyhával, a korral, amikor egyszercsak elültették az első sárgabarackfát. Mindegyik forrás megegyezik abban, hogy amikor a király elvette feleségül Beatrixot, akkor bizony igencsak megváltozott az udvar étkezése. Kb. olyannak képzelem, mint amikor az örök agglegény megnősül. Vége a tivornyáknak, a szobában összevissza evésnek…. Tovább »

Gönci barackpuding

Kamra kiürítő projektem lényege, hogy mire befőzöm a 2014-es lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat, és hasonlókat, addigra 2013-ban eltett étel ne maradjon a polcon. Elég jól haladok, de azért még van pár üveg lecsó, szilvabefőtt, két lekvár és pár savanyúság, amit inkább angolul pickle-nek mondnaék, és nem azért mert nagyképű vagyok, hanem mert nem teljesen fedi a… Tovább »

Mi volt a kajszi előtt?

(A Boldogkői-vár tegnap)Tudom, hogy messze van még a kajsziszezon, de mi már lázban égünk errefelé. A barackfák már levirágzottak sajnos, arról épp lekéstem, pedig évek óta tervezem a nagy fotósorozatot róla, annyira gyönyörű, amikor az egész barackos gyönyörű virágba borul.(Régi teraszok)Felmentünk a Boldogkői-várba, és ahogy lenéztünk, a hatalmas barackos kertek mellett lehetett látni pár sor… Tovább »

Gönci barack újra!

Nagyon sokan írtatok, hogy lesz-e idén is barackvásár? IGEN! És ez már bizony a harmadik 🙂 Hiszen idén is érik a barack Göncön is, Boldogkőváralján is. Úgyhogy meg is ünneplejük, lesz idén is Gönci barack vigasság! Erről írok még részletesen, mert nagyon készülünk rá. Két dolog változik az eddigiekhez képest: Nem szombaton, hanem július 11-én… Tovább »

Harmic perces barackossüti

Last call. Minden szempontból, legalábbis sárgabarack ügyben. Idén kb. itt a vége a szezonnak, még lesznek akik gyorsan befőzik az utolsó szemeket hétvégén vagy a jövő héten, a szerencsések pedig bedobálják a cefrébe az odavalót, de a barack lassan leérik. Nyár közepe van, már olyan gyümölcsök jönnek majd, amit inkább őszinek tartunk, mint a szilva,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!