Fűszer és Lélek

Íróblokk

Esze Dóra írása: azembert lefoglalja az élet, általában temérdek írói ötlet sok kispasztellszikrája pattog a fejében, sajnos mégis az az érzése, a világ mindenideje kevés volna papírra vetni őket. De semmi nem garantálja, hogy amikorvégre le tud ülni, ne ütközne teljes testtel abba a betontömbbe, amelyetegyszerűen csak íróblokk néven emleget a szakirodalom. Ilyenkorérti meg az… Tovább »

A fényképezhetetlen sütemények miniszterasszonya

Esze Dóra irása Szeretema kritikát. Ez bőven megfér azzal a több tucat masszív emlékkel, amikor mégigazán bele is haltam. Elevensége levesz a lábamról, és ez fontosabb, mint hogyhogyan esik, mindig rengeteget lehet belőle tanulni, ha nem is mindigtematikusan. Szóval alapvetően hála a kemény szavakért. Ezen aszívemnek oly kedves blogon nemrég, az epres cheesecake fotója kapcsán… Tovább »

Vörös kód és tiramisu

Esze Dóra írása Tudjátok, gyerekek, amikor üknagymami belefogott a cukormentes desszertkísérleteibe, először egyáltalán nem nézett körül. Nem vallatta a netet, nem kíváncsiskodott, ki hogy csinálja. Lebegett lelki szemei előtt egy ízélmény meg egy állagminőség, és csak azt tudta, hogy mindent el fog követni ezekért. Úgy is mondhatnánk, messziről indult. Volt egy korszak, gyerekek, amikor pépesített… Tovább »

Eperbetvek, avagy a cukormentes háztartási keksz megdicsőülése

Esze Dóra írása Emlékszem, jó tíz éve találkoztam először a „Süssünk-főzzünk bonyolultat” gondolatával egy általam végigfeszengett vacsorán. Az akkor még cseppet sem elterjedt minimalizmussal megdizájnolt – és ennek megfelelően árfektetett – étteremben kicsit több híres ember ülte körül az asztalt, mint nem. Ennek azért lehetett köze ahhoz, hogy mi voltunk az egyedüli vendégek. Ha jól… Tovább »

Komolyan elhiszed neki, hogy csúnya?

Esze Dóra írása Belépsz a spájzba, és azt érzed, figyel. Nem támadóan, nem számonkérően. Szelíd, grimmi szürkeségben. Hetekbe telik, amíg visszanézel rá. Akkor sem foglalkozol vele. Nincs benne semmi érdekes. Nem csíp beléd, nem idegesít enyhén, nem fanyar, nem renitens. Ezzel szemben makulátlan. Nem az a pofoznivaló áljókislány, akitől már hetedikben égnek állt a hajad…. Tovább »

Prímszámok parádéja

Esze Dóra írása Azért vettem ki annak idején a Julie és Julia című filmet az Odeonból, mert hivatalból épp gasztrofilmeket nézegettem. Ami azt illeti, bármi elérhetőt a témában, Szárnyát vagy combjáttól L’ecsóig. Néhány évvel ezelőtt vissza-beleszerettem a vajba, a két éjjel-nappal receptező Júliáról szóló film pedig, komolyan mondom, tovább mélyítette az érzelmeimet. A vaj azt… Tovább »

Rohanós poszt csokiszüzeknek

Esze Dóra írása Biztosan én értettem félre, de éveken át tartotta magátbennem a hiedelem, hogy a csokoládétorta NEHÉZ. Nem megenni, elkészíteni. Túlnagy feladat, olyan rutinos mesternők is kétszer meggondolják, belevágjanak-e,akik egyébként évtizedek óta fittyentik ki bal kézzel, guggolva, hátulról adiós/málnás/epres szülinapi evidenciát, miközben tanulmányt szerkesztenek,szimfóniát elemeznek és kifestik a mennyezetet. Egyszer majd posztolom anagymamám alaptortáját,… Tovább »

Elveszett kesztyűk nyomában

Esze Dóra írása. Ahhoz a fanyarkás, göröngyös ízélményt neveztem ki fix pontnak. Gyorsan valami szépet, valami etetimagátot túróból, minden másra nyitott voltam, mint tanuszoda a Facebookon. Andi konyháján bukkantam erre a receptre, de végül annyi mindent megváltoztattam benne, hogy Zaporozsecfosztogatás lett belőle. A sütést valamilyen írás és értük menés közé kellett bezsúfolnom, a boltba leugrani… Tovább »

Álkezdet és valódi izgalom

Amióta az eszemet tudom, ellenzem az irodalmi ajánlásokat. Nem tehetek róla, de elönt a mélabú, ha felcsapok egy regényt, és elsőnek egy névre, többnyire női névre hull a tekintetem. Jutkának. Máriának. Évának. Mint egy szikár, kiszáradt mutatóujj, az irodalmi sors reszketeg, de engesztelhetetlen döntése: a kötet, amelyet a kezedben tartasz, valaki másé. Te meg itten… Tovább »

Hölgyeim, és uraim: az avokádó tolvaj!

Jó hely ez az Újlipótváros, a Fűszeres olvasóinak kedvenc vendégszerzői mind itt laknak. Most az történt, hogy egyik reggel épp egy sajttortát ettem a Panniniben, amikor Esze Dóra azt mondta, hogy szeretne írni a blogba. Egy igazi író. Málnafolyó, avokádó tolvaj, csupa izgalmas cím egy kétgyerekes anyukától, akinek a kisfiai ráadásul pont egyidősek Dáviddal. Dóra… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!