Fűszer és Lélek

Húsleves legenda

Egészen elérzékenyültem valamelyik nap a fiamtól, és kicsit büszke voltam magamra, amiért sikerült átadni egy számomra nagyon fontos értéket a gyereknek, és ez a család szeretete, illetve a hagyományok normális keretek közötti tisztelete. Mindig ugyanazokon az utcákon sétálunk haza az iskolából, és az évek során kialakult egy rend, hogy hol miről beszélünk. Nem tudom miért… Tovább »

Na ezt hívják országimázsnak!

Az egyik legmenőbb amerikai gasztronómiai lapban a Saveurben tíz oldalas cikk jelent meg a magyar gasztronómiáról Carolyn Bánfalvi tollából. Nagyon komoly dolog ez, hiszen a lapból 300.000 példányt adnak el havonta.  Carolyn Washington DC-ben, pontosabban a Capitol Hillen nőtt fel, csak néhány háztömbnyire a Capitoltól . Író, főleg gasztronómiáról és utazásról ír, nemzetközi publikációi jelennek… Tovább »

Ki szedje össze más szemetét?

Én tökéletesen megértem, hogy bosszantó más szemetét összeszedni, más bunkósága miatt elvégezni egy olyan munkát, amit nem nekünk kéne. De valakinek meg kell tennie, különben belefulladunk a szemétbe. Más szemetébe.Annyi szépet írtam már Erdőbényéről, jöjjön most valami csúnya, méghozzá nagyon csúnya: hónapok óta rohadó hatalmas szemét a falu legszebb részén a Ligetben, a Fás legelőn…. Tovább »

Eljött az ivás ideje

Két dolgot tanultam hétvégén. Az egyik, hogy a rotációs kapa egy veszélyes szerszám. Nem, nem levágja a tudatlan nejlonparasztok lábujját, hanem komoly borda alatti zúzódásokat képes okozni a szakavatott földművesnek is. A másik, hogy szegény uram olyan régen ereszthette ki a gőzt (vagyis rúghatott be rendesen), hogy képes volt egy jó borokkal kísért vacsora után… Tovább »

A tűzbe bámuló férfi

Ugye mindenkinek megvan az a nőknek szánt példabeszéd, miszerint minden férfiben lakik egy barlangban élő ősember, aki szeret a tűzbe bámulni csendben, miközben a gondolataiba temetkezik? És persze mellé a jótanács: ilyenkor a jó ősasszony nem nyaggatja az urát bugyuta és felesleges kérésekkel, nem ad neki se házimunkát, se kicserélni/megjavítani/megoldani valót, hanem csendben, szó nélkül… Tovább »

Matyi egy lóerővel szánt és nem sértődik könnyen

Régen volt már Erdőbénye híradó. Kert saga I. Pénteken nekiestünk a kertnek, vagyis jöttek az emberek nagy motoros fűrészekkel és kivágták a fák felét. Sajnos nagyon közel voltak ültetve egymáshoz így nem igazán kaptak napfényt, és terebélyesedni se hagyták egymást rendesen, aztán volt közöttük pár, ami az utóbbi években, amíg senki nem gondozta a kertet,… Tovább »

Ereszd el a hajamat Erdőbényén

  Jótékonykodni szexi! Idén is SOK KICSI, remélem ismét hatalmas sikerrel. Mert adni jó, támogatni pedig egészen kevéssel is érdemes, nem baj, ha nincs több, ezer forintnak is meglesz a helye.   2011-ben azt találtuk ki a barátainkkal, hogy megmutatjuk nektek, hogy Miért pont Erdőbénye? Szerényen hívjuk csak Best of Erdőbényének.   A támogatók között… Tovább »

Kacsacomb ragacsosan vaslábosból

Vannak olyan napok, amikor minden összejön: a gyerek nem ébred hajnalban, hétágra süt a nap – ha túrázni akarunk, vagy épp esik, amikor valami sorozatot néznénk egész nap az ágyból. Kapok jóízű sárgarépát a húslevesbe, és van a hentesnél marhatérd is. De van, amikor csak hirtelen alakulnak így a napok, mondjuk anyu felhív, hogy vigyük… Tovább »

Kacsamájhab almával

Ha már egy hete esik az eső, akkor jó eséllyel elterül a mindig tökéletes kalács. Persze csak ha messziről jött vendégek érkeznek vacsorára, és még Erdőbényére is hajlandóak leutazni. Az eső is egész hétvégén szakad, de csak ha hetek óta tervezem a nagy kertipartit. Szerencsére van az a bormennyiség, ami után nem fázunk, a kalácsot… Tovább »

Cefrebéka

A tetőnkön mókus lakik, de nagyon szemérmes, nem engedi, hogy lefotózzam. Odaszalad a csatornához, hosszan a szemembe néz, de ha felemelem a fényképezőgépet, már nem is látom. Gondolom a mogyoróbokrot tartja szemmel, és alig várja, hogy elhordhassa.  Bezzeg a békák! Azok hagyják magukat fotózni.  Ne röhögjetek ki, de azon gondolkodtam valamelyik este, hogy vajon az… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!