Fűszer és Lélek

A harcsa, a bor, és a dél-amerikai szellem

Na jó, nem fogok úgy csinálni, mintha született bor és étel párosító lennék, bevallom, inkább csak egyféle bort iszunk az ebédhez, és azt kortyoljuk a főételhez és utána is, csak az estek harmadában próbálok meg odafigyelni arra, hogy tényleg passzoljon minden. Ritkán bontunk többféle palackot, inkább csak akkor ha vendégeink érkeznek. Pedig igazán jó hétvégi… Tovább »

Jutalomfalat

Írhatnék hosszú sorokat erről, de az az igazság, hogy ez csak egy egyszerű jutalomfalat volt magamnak. Mert megérdemlem. Csípős, zsíros, édes, és sós. Egy áthánykolódott éjszaka után mindenkinek jár néha ilyen, mert nem lehet minden nap Jalapeño popperst enni, még akkor sem, ha imádom. Töltött chili szalonnába tekerve és megsütve, aszalt gyümölcsökkel és friss körtével töltve,… Tovább »

Birsalma snack

Érdekes dolog ez a birsalma. Vidéken sok helyen le sem szedik, ott rohad el a fa alatt, Budapesten pedig hatszáz forintot kell fizetni kilójáért. Akik a fa alatt hagyják, gondolom nem szeretnék feldolgozni, ugyanis a birsalma „nyersen” nem ehető. Valahogy muszáj elkészíteni. Nagyanyám a kredenc tetején tartotta a konyhában, isteni illatot árasztott magából, mire tél… Tovább »

Kacsamájhab almával

Ha már egy hete esik az eső, akkor jó eséllyel elterül a mindig tökéletes kalács. Persze csak ha messziről jött vendégek érkeznek vacsorára, és még Erdőbényére is hajlandóak leutazni. Az eső is egész hétvégén szakad, de csak ha hetek óta tervezem a nagy kertipartit. Szerencsére van az a bormennyiség, ami után nem fázunk, a kalácsot… Tovább »

Tahinis húsgolyók

Pár napja tartottunk egy baráti koccintást, ahova mindenki kis falatokat vitt vacsorára. Nem volt sok időm, ezért egy egyszerű hummuszt készítettem pirított pitával, és ezeket a húsgolyókat. Imádom a tahinit (tahina), sült húsokhoz egyszerűen elkeverem kevés citromlével, zúzott fokhagymával és sóval, és már kész is az öröm. De egy ilyen fűszeres húsgolyó simán elbírja magában… Tovább »

Citromos szőlőlevél

Eljött ez a nap is, édesanyám 60 éves lett.Hihetetlen számomra is, nem olyan rég volt, amikor 34 éves volt, valahogy arra a születésnapjára én is emlékszem, most pedig már én is 36 vagyok. Rohan az idő, nincs mese!Dávid elénekelte anyunak a De nehéz az iskolatáska c. örökzöldet, ezzel ünnepelve a kedvenc nagymamáját és egyben önmagát… Tovább »

Pezsgős reggeli

Sajnos évente csak párszor van alkalmunk arra, hogy pezsgővel, lustán indítsuk a napot, pedig úgy érzem, minden hétvégén el tudnám viselni!Mi kell egy jó pezsgős reggelihez?Először is, a gyereket a nagymamához kell vinni, ez nagyon fontos, mert én két pohár pezsgő után meglehetősen belassulok, nagyon valószínű, hogy utána nincs kedvem görkorizni, vagy állatkertbe menni.Elő kell… Tovább »

Szezámos hússal töltött aszalt szilva

A képen szezámmag és fekete hagymamag. Utolsó falatkám következik a tokaji vacsoráról. Ezt gondoltam aszú mellé eszegetni.Nem csak aszalt szilvát, hanem aszalt sárgabarackot is töltöttem vele. Sajnos egy fotó se készült róla, de gondolom mindenki el tudja képzelni hogy nézett ki 🙂Nekem a saját ételeim közül ez passzolt a legjobban a boromhoz (Tokaji Hétfürtös 5… Tovább »

Töltött szőlőlevél lencsével

Fotók nem készültek az ételekről, kivéve Zsófi egyik csodájáról, de azt majd ő felteszi. Ezeket Gábor fotózta, az egyiken felfedezhető a címben szereplő szőlőlevél is 🙂Ahhoz képest, hogy azt hittem 90%-os elkészültségben viszem magammal a fogásokat, volt még mit csinálni a helyszínen is. Hárman együtt 1300 adag ételt készítettünk, amihez kaptunk egy csomó segítséget is…. Tovább »

Kacsamáj zsírjában

Péntek este a barátainkkal ünnepeltünk.A menü úgy alakult (nem én főztem), hogy Nóráék elmentek Mexikóba, és annyira izgalmas ételekről meséltek Katiéknak, hogy mexikói vacsora készült, amiből én is lementettem egy fantasztikus kukoricaleves receptet, amit fel is teszek majd valamelyik nap. Igazi madárlátta leves recept lesz.Pénteken arra gondoltam, hogy mindenkinek sütök pici kalácsokat, kettőt-kettőt, az biztosan… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!