Fűszer és Lélek

Thai zöld curry babáknak

Tegnap annyira nem volt kedvem főzni, hogy végiggondoltam az összes lehetőséget, ahonnan valami ehetőt rendelhettem volna Zálinak és magamnak. Végül odáig jutottam, hogy megosztottam egy libacomb fotót a Rosensteintől, és már tényleg majd nem éhen haltam. Akkor egy pillanatra elaludt Záli, és én kimentem  a konyhába. Valami nagyon fűszeresre vágytam, igazság szerint pontosan tudtam, hogy… Tovább »

Világbajnok marha curry

Szerencse, hogy a gyerekeknek még nem nagyon vannak gátlásaik, így nem csak szóba állnak bárkivel, de egy pillanat alatt el is mondják nekik, ami eszükbe jut. Most épp az első szembejövő indiainak azt, hogy nálunk is marha curry lesz vacsorára. Én persze soha nem mernék ilyet megemlíteni egy idegen indiai nőnek, de Dávidot az ilyesmi… Tovább »

Rakott krumpli 2.0

Le merem írni, hogy ilyen finom rakott krumplit még nem ettem. Pedig nem indult jól a dolog, mert elfelejtettünk tejfölt venni. Ez Budapesten nem is lenne baj, de egy kis faluban hétvégén délelőtt tízkor bezár a bolt.Jó előre leleveleztük, hogy rakott krumpli lesz vacsorára, azt ugyanis mindenki szereti, és a társaság nagy része ezer éve… Tovább »

Valami spanyol

  Tudod, valami spanyol pörkölt szerű… Jaj, dehogynem tudod, együtt hallottuk valahol még tavaly, és meg is beszéltük, hogy megfőzzük majd, aztán elfelejtettük, de most eszembe jutott. Nem igaz, hogy nem emlékszel! Volt benne paprika, hagyma, sültpaprika és valami kolbászféle is, gondolom chorizo.   Hát, egyáltalán nem emlékeztem rá. Próbáltam a neten megkeresni a receptet,… Tovább »

Kacsacomb ragacsosan vaslábosból

Vannak olyan napok, amikor minden összejön: a gyerek nem ébred hajnalban, hétágra süt a nap – ha túrázni akarunk, vagy épp esik, amikor valami sorozatot néznénk egész nap az ágyból. Kapok jóízű sárgarépát a húslevesbe, és van a hentesnél marhatérd is. De van, amikor csak hirtelen alakulnak így a napok, mondjuk anyu felhív, hogy vigyük… Tovább »

Chilivel és borral a hideg ellen

Hétvégén végre volt időnk leszaladni Erdőbényére, bezártuk a melegben nyitva hagyott ablakokat, és rendeltünk tűzifát télire. Begyújtottunk mindkét kályhába, így is csak épp 19 fok volt az első estére, azért a vastag kőfalakat nehéz kifűteni. Így is a hátsó szomszéd borosgazdától kellett némi fát kölcsönkérni, nem gondoltunk, hogy egy hónap el fog telni úgy, hogy… Tovább »

Kacsacombbal főtt lencseleves ötven perc alatt

  Az angoloknak olyan jó nevük van ezekre az ételekre: komfort food. Magyarul pedig lélekmelegítő őszi leves, de legalábbis valami hasonló. Sűrű, forró, laktató, olyan, amit egy erdő közepén is szívesen főznék a kandallóba akasztott bográcsban, miközben kint süvít a szél. De nincs ilyen szerencsém, ez itt a hatodik kerület. Füstölt kacsacombot venni nem mindig… Tovább »

Krumpligombóc, csak úgy parasztosan

Gyors nyárbúcsúztató vacsora, kötelező fröccsel, nagyapám örökérvényűjével. A gombócot sütni is lehet. Elnézést, itt vagyok ám, csak épp iskolakezdés van. Van még öreg krumplija valakinek? Abból a legjobb a szilvás gombóc. Nekem mindössze négy szem maradt a kamrámban, abból pedig normális adag gombócot nem lehet készíteni, így született meg ez a nudli-gnocchi – hívja mindenki… Tovább »

Kacsacomb Le Creuset

Húsz éve nézegetem, vágyódom rá, álmodozom róla. Persze álmomban leginkább egy gyönyörű sötétzöld Aga cooker-en áll a szép színes öntöttvas edényem, és egészen alacsony lángon rotyog benne valami sűrű, illatos étel, lehetőleg borral és kakukkfűvel. Ezzel meg is született az angol-francia barátság, legalábbis az én konyhámban.  Mivel egy Aga egymillió forint körüli összegbe kerül, azt… Tovább »

Jaffa ragu

A recept Jafóból származik, és szélesmetélttel kéne készíteni, de Dávidnak annyira megtetszett ez a csavart csoda, hogy muszáj volt megvenni. (Vettünk búzakalász formát is, hiszen a kisvonat tésztából már kinőtt 🙂 Azt hiszem inkább turistáknak készült étel lehetett, mint családi recept, bár otthon is használnak narancsot Jafóban, nem csak a turistáknak. Akik kedvelik az arab… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!