Fűszer és Lélek

Konfitált fokhagyma

Értékmentésként is, de a krémesen puha fokhagymából lesz a legfinomabb tésztaszósz és salátaöntet is!Nem tudom, mondhatok-e olyat, hogy végre itt a fokhagyma szezon, de ilyenkor már van a piacon új fokhagyma, úgyhogy ezt igazán nevezhetjük a szezonjának, annak ellenére, hogy ha valamit tényleg eszünk egész évben, akkor az pont a fokhagyma. Nagyon szeretjük a friss fejeket,… Tovább »

Valóra vált csokoládé illatú álom

Imádok sikertörténeteket írni és olvasni is. Az írás mindig izgalmas, mert mit szóltok majd hozzá ti, szeretitek-e, ihletet ad-e,feltölt-e benneteket. Az olvasás pedig mindig élmény. Vannak olyan történetek, amik hetekig elkísérnek, sokszor eszembe jutnak napközben, és mindig örömmel gondolok vissza a történetre. Már kedvenc sikertörténetféléim is vannak, az egyik, amikor közösség formálódik az addig idegen emberekből,… Tovább »

Kósert eszünk!

Hetente kapok levelet olvasóktól a zsidósággal, a kóser konyhával kapcsolatban. Mindenféle kérdés felmerül, de a leggyakoribb mégiscsak az, hogy hogy lehet ezt csinálni? Nem hiányzik a csirkepaprikás? Vagy egy kis bacon? Azt még a McDonalds-ban is akarnak tenni a vegetáriánus hamburgerbe, úgyhogy ha nem hús, akkor talán nem is disznó. De legtöbbször csak annyit írnak,… Tovább »

Éhezz és sokáig fogsz élni!

Nagyon érdekes dolgokat feszeget Michael Mosley a BBC orvos újságírója a diétázással, sőt az éhezéssel kapcsolatban. Nem kevesebbet állít, mint hogy éhezni igenis egészséges, olyannyira, hogy komolyan megnövelheti a várható élettartamot. Állítását komoly orvosi vizsgálatokkal is igazolja, amit az Eat, Fast ang Live Longer című műsorában mutat be. Az életmód lényege, hogy a hét öt napján nyugodtan… Tovább »

Figyelmeztet az ENSZ: éhínség jöhet

A Föld napja alkalmából érdemes ma ezen is elgondolkodni.Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezetének elnöke, José Graziano da Silva figyelmeztette a világot, hogy hatalmas gondban van a mezőgazdaság, és ha nem teszünk valamit a termelés szerkezetének átalakításáért, akkor még sokkal többen fognak éhezni a világon, mint manapság. Food and Agriculture Organisation elnöke szerint azonnal neki… Tovább »

A piac illata

Reggel kilencre volt időpontom, egykor még itt várakozom… De legalább jót beszélgetünk Julikával, aki szerintem néni, szerinte csak Julika, és 91 éves. A piac illata hiányzik neki az utóbbi tíz évben a legjobban és a férje. Csak összeszedtem pár régi piacos fotót. Nekem is hiányzik, de szerencsére pont piacból Budapest még egész jól áll. Köszönöm,… Tovább »

Programajánló Sárospatakon

Soha nem éltem kisvárosban, de mindig is vágytam rá. Van benne valami romantikus, ami simán lehet, hogy csak a turista beleképzelgése, de számomra mégis hívogató. Persze ehhez történelmi kisváros kívántatik, aminek vagy egy romantikus, régi belvárosa van, vagy áll benne egy gyönyörű vár, legjobb esetben mindkettő. A kisvárosban van kávézó, esetleg könyvesbolt is, de könyvtár… Tovább »

Na ezt hívják országimázsnak!

Az egyik legmenőbb amerikai gasztronómiai lapban a Saveurben tíz oldalas cikk jelent meg a magyar gasztronómiáról Carolyn Bánfalvi tollából. Nagyon komoly dolog ez, hiszen a lapból 300.000 példányt adnak el havonta.  Carolyn Washington DC-ben, pontosabban a Capitol Hillen nőtt fel, csak néhány háztömbnyire a Capitoltól . Író, főleg gasztronómiáról és utazásról ír, nemzetközi publikációi jelennek… Tovább »

Húsmenyország

Mindenki úgy emlegeti a steaket, mint egy férfias ételt. Pedig azt figyeltem meg, hogy az összes barátnőm imádja. Még soha nem találkoztam olyannal, aki egy csirkemellet rendelt volna, amikor egy jó steaket is kaphatott. Különben is, semmi sem paleóbb, int egy tányérnyi steak. Úgyhogy nem írhatom azt, hogy Magyarország legférfiasabb éttermében jártam, mert nem lenne… Tovább »

Az encsi wellness kapálók

Zempléni Pista írása Mocorgó Abaúj II. – Higgye el, nem bírtam már nézni. Inkább odaadtam nekik – mentegetőzik a piros arcú, galambősz falusi asszony. Varga Jánosné, Róza néni évek óta egyedül él, fáj a lába, nagy már a porta. Világoskék otthonkájában a tyúkudvarból mutat fáradtan a Hernád gátig tartó hosszú kertje felé. Benőtte a gaz…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!