Fűszer és Lélek

Joghurtos ünnepi süti

Tu bisvát, vagyis a fák újéve van, egyik kedvenc ünnepem. Imádom a fákat, különösen az öreg szilva, alma, és tölgyfák a kedvenceim. Ez az ünnep azért is fontos nekem, mert ilyenkorra már mindig nagyon vágyom a napsütés, a földillat, és a falevelek hangja után, úgyhogy különösen jól esik arra gondolnom, hogy a napokban a fák elkezdenek ébredezni, megindul bennük a keringés, és akármilyen hideg napok is jönnek még, ők már készen vannak, és még nálam is jobban várják azt a pillanatot, amikor kipattannak végre a rügyeik, és szürkeséget felváltja a gyönyörű zöld szín.
Kabbalista hagyomány, hogy bizonyos gabonákat, gyümölcsöket és olajos magvakat együnk tu bisvátkor. Szokás legalább hétféle “gyümölcsöt” fogyasztani, ezek a  búza, árpa, szőlő, füge, gránátalma, olívabogyó és a datolya, de sokan mindenféle más gyümölcsöt is esznek az ünnep alatt.
Az úgynevezett tu bisváti széderen megadott sorrendben fogyasztjuk a gyümölcsöket, mert a kabbalizmus szerint a különböző fajta gyümölcsöknek más és más a spirituális jelentésük.
“Gyümölcsök és magvak, amiknek külső héjuk kemény és/vagy nem ehető, viszont belsejük puha és finom képviselik a legmagasabb szintet. Pl.: narancs, banán, dió, mogyoró, pisztácia. (Ide tartoznak természetesen azon citrusfajták is, amiknek egészük ehető pl. etrog)
2. Gyümölcsök és magvak, amik kívül puhák és ehetőek, belső részük viszont kemény, mint a datolya, sárgabarack, olajbogyó, afarszimon (khaki szilva) tartoznak a második szinthez.
3. A harmadik szint pedig azon gyümölcsöké, amiket teljes egészében elfogyasztunk, például a füge, málna, ribizli és hasonló gyümölcsök.
A kabbalista tradíció azt tanítja, hogy ha a gyümölcsöket ebben a sorrendben esszük, akkor kapcsolatba kerülünk az Élet fájával, amit Isten ültetett az Édenkertbe, ahová Ádámot és Évát is teremtette. A sorrend fontos jelentése, hogy eljutunk a külső valóságtól a különböző szinteken át a végső, legbelső negyedik dimenzióig, amit ebben az esetben a gyümölcsök illata képvisel.” (Forrás: Wiki)
A búzát, a datolyát, a mandulát,  az olívaolajat és a gránátalmát most sikerült egy ételbe is belesütnöm, ami nagyon finom lett, úgyhogy megosztom veletek is a receptet:

Hozzávalók két kisebb formához, vagy egy nagyhoz:

22,5 dkg liszt
10 dkg mandulaliszt
1 zacskó sütőpor
22 dkg görög joghurt
3 tojás
15 dkg porcukor
10 dkg datolya méz
1 citrom reszelt héja
1/2  citrom leve
1 dl olívaolaj

A tetejére:
3 dl görög joghurt
2 gránátalma leve sűrűre főzve

Előmelegítem a sütőt 170 fokra.
A száraz hozzávalókat összekeverem egy tálban, majd egy másikban a nedves hozzávalókat, majd a kettőt összeforgatom. 
Sütőpapírral kibélelem a formákat, beletöltöm a tésztát, majd kb. 50 perc alatt megsütöm. Fontos a tűpróba!
Amikor a süti kihűlt, felszeletelem, joghurtot és gránátalma szirupot csorgatok rá.


Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!