Fűszer és Lélek

Pikáns lencseleves

Volt egy darab sült csirkemellem, szendvicsbe szántam, de az istennek se akart szendvicset vinni a férjem magával. Úgyhogy két napja figyelt engem a dobozból ez a hús, nekem meg valahogy nem volt kedvem hozzá. Levesre vágytam, de hagymán és egy piros paprikán kívül nem volt itthon semmilyen zöldség.
A kamrában találtam egy fél zacskó belugalencsét, kb. 20 deka lehetett, úgyhogy lencseleves lett a befutó.

Kérdeztétek, hogy mire használom a növényi tejeket, amiket főzök. Leginkább leveseket készítek velük. Átálltam a “tejes” levesekre, de mind növényi tejből készül. Elképesztően finomak, és tartalmasak, és ha akarom könnyűek, ha akarom sűrűek, táplálóak. 
Most a sűrűre szavaztam. 
A mandulatejből szerintem egyébiránt remek édességeket is lehet főzni, úgyhogy azt hiszem, a következő az valami madártej féle lesz belőle.

Na de jöjjön a leves:

10 dkg mandula (szeletelt)
1 liter víz
Ebből főztem a mandulatejet, 1 liter lett

1 fej hagyma
2 ek étolaj
1 ek piros paprika
1 nagy, piros, kápia paprika (nagyon nagy volt, mint kettő átlagos méretű)
1 babérlevél
1/2 kk majoránna
20 dkg beluga lencse
1 főtt vagy sült csirkemell, esetleg más maradék sovány hús
1 gerezd fokhagyma
só, bors
1 ek fehérbor ecet
1 ek méz
1 csokor petrezselyem
+ 1 liter mandulatej (lásd feljebb)

A hagymához:
1 fej lila hagyma
5 ek fehérbor ecet

Tetejére:
pirított mandula

A lila hagymát hajszálvékony karikákra vágtam, és ecettel meglocsolva félretettem egy kis tálban.

Apróra vágtam a hagymát, majd megdinszteltem az olajon. Amikor félig kész volt, beledobtam az apró kockákra vágott paprikát. Amikor az is összeesett, megszórtam a pirospaprikával, és a negyedét kiszedtem a lábosból, és félreraktam a tálaláshoz.
Beledobtam a babérlevelet és a majoránnát, majd a lencsét és az apróra vágott húst. Felöntöttem a mandulatejjel, sóztam, borsoztam, és fedő alatt addig főztem, míg a lencse meg ne puhult. 
Ecettel és mézzel ízesítettem, majd beleszórtam a petrezselymet.

Tálalásnál a leves tetejére szedtem a hagymából, a félretett pirított paprikából, és megszórtam a pirított mandulával.
4 nagy tányér lett belőle.



Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!