Fűszer és Lélek

Almás mákos gránátalma

Oké, kell egy kis jóindulat ahhoz, hogy ebbe a kis gombócba belelássátok a gránátalmát, de remélem ez megvan! Szóval az elképzelés az volt, hogy gömbölyű lesz, a tetején a gránátalmára jellemző kis izével, belül mákkal és almával. 
Mert hogy mindhármat jó enni ilyenkor. A máknak és a gránátalmának sok magja van, hogy gazdag legyen az év, a gránátalma és az alma pedig kerek, hogy kerek legyen az esztendő. 
Kicsit ellaposodott, és arra nem is számítottam, hogy olyan nagyon nehéz lesz bevágni a tetején a pici gömböt, de az íze nagyon finom!
Lehet, hogy nem kalácstésztából kellett volna dolgoznom, hanem valami vajasabb, sűrűbb, kicsit linzeresebb fajtából, de idén már ilyen és kész. 
A felét lefagyasztottam azonnal, így lehet majd délután is enni belőle, amikor üres a hűtő.
A tészta a szokásos:
50 dkg liszt
2 dkg friss élesztő (vagy 1 zacskó szárított)
5 dkg cukor
1 nagy csipet só
2 kicsi tojás
2 ek étolaj
2-2,5 dl víz ( a tojás nagyságától függően)

A töltelékhez:
3 alma
10 dkg darált mák
3-4 ek méz
1 narancs reszelt héja
2 ek aszalt áfonya, esetleg mazsola

Tetejére egy tojás

A lisztet összedolgozzuk a tojással, az élesztővel, a sóval, a langyos vízzel, cukorral, olajjal. Langyos helyen hagyjuk duplájára kelni.
Az almát lereszeljük, majd egy edényben megpároljuk, végül hozzáadjuk a mákot, a mézet, a narancshéjat, és az aszalt áfonyát. Gyorsan összefőzzük, majd kiterítjük egy tálcára, hogy kihűljön.
A megkelt tésztából 17 kb. egyforma gömböt formázunk, majd 16-ot korong alakúra nyújtunk. A korongok közepére egy-egy nagy evőkanálnyi tölteléket teszünk, és úgy csípjük össze, hogy gömböt formálhassunk belőle, amiből sehol nem folyik ki a töltelék sütés közben. 
A maradék, 17. tésztából 16 apró gömböt formázunk, ez lesz a gránátalma teteje.  Lekenjük tojással a nagy gömböket, majd a tetejére, a közepére nyomjuk a pici gömböcöket. Ha van zsiletpenge otthon, akkor azzal érdemes egy mély keresztalakú bemetszést ejteni a kisebbik tésztán, ha nincs, jó  a  kés is.
A tetejét is lekenjük tojással.
180 fokon, sütőpapírral bélelt tepsiben 30 perc alatt sül meg.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!