Fűszer és Lélek

Félpár cipők rejtélye

Először is: elmegy a fenébe az, aki rókagomba szezonban sárga krepp-papírból gyűrt gombócokat dobál el az erdőben. 
Különben se szemetelünk, de ettől nagyobb kiszúrás nem nagyon létezik, főleg ha valaki szemüvegben is olyan jól lát mint én. Nem vicces ám, szét is néztem, hogy van-e kamera. Nem volt.
Azt különben észrevettétek, hogy tele az erdő félpár cipőkkel? 
Nem tudom, hogy mi lehet az oka: a féllábú erdőjáró ott unja meg, és úgy dönt, hogy inkább mezítláb megy tovább, vagy emberek tömegei rúgják le az egyik cipőjüket, lehetőleg jó messzire, hogy véletlen se találjanak rá soha többet, és úgy mennek haza, hogy csak egyik lábukon van cipő?
Elég sokat járjuk az erdőt, de cipőt párban még soha nem találtunk. Fél párat viszont minden alkalommal.
Ha már így belejöttem, akkor leírom azt is, hogy soha nem értettem azt, aki az erdő közepén, a legközelebbi ösvénytől 20 perc járásra dobja el a sörös dobozt. 
Hogy lehet az erdőben sörös dobozzal a kézben menni? Mindig úgy képzelem, hogy azt a kezét, amiben a doboz van, előre kinyújtja, hogy amikor megbotlik véletlen egy klassz szederindában, ami csak rá les, és éppen készül eldőlni, akkor se magára öntse a sört, hanem még mielőtt földet érne, biztonságba helyezze. 
Lehet, hogy ők a félpár cipősek egyébként. Jobb lábukon nincs cipő, a bal kezükben pedig ott a sör, kizárólag az egyensúly miatt. Ez lesz a megoldás. 
Nem találtam sok gombát, alig volt húsz deka. Mondjuk egy jó kis vacsorára pont elég volt. 
A kis galetteket 70%-ban teljeskiőrlésű lisztből készítettem, és elképesztően jó lett. Egyáltalán nem tömény, nem nehéz, hanem csak kicsit jobban illik a gombához. Azt hiszem mindig így csinálom majd, ha valami sóssal töltöm!

Hozzávalók 4 db-hoz:
20 dkg rókagomba
1 ek vaj
darabka póréhagyma
só, bors, kakukkfű
20 dkg puha kecskesajt

42 g sima liszt
118 g teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
115 g hideg vaj
0,5 kk só
0,5 dl tejföl
1-2 ek jeges víz, ha szükséges (általában 1 kell)

1 egész tojás

A gombát nagyobb darabokra vágjuk, a póréhagymát felkarikázzuk. Vajon pár perc alatt megdinszteljük, majd fűszerezzük, és hozzákeverjük a kecskesajtot. Hagyjuk kihűlni.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel, majd gyorsan beledolgozzuk a többi hozzávalót. Fontos, hogy nem szabad túlgyúrni, mert ha a vaj nagyon megolvad, nem lesz jó a tészta. Két perc az egész. 
A kész tésztát fóliába csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe 30-60 percre.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát 4 részre osztjuk, majd lisztezett lapon kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, és a közepére halmozzuk a gombát úgy, hogy körben 3-4 centis peremet hagyunk. Ezt a peremet hajtogatjuk fel 5-6 részben, és lekenjük a felvert tojással
180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!