Fűszer és Lélek

Barnavajas karfiol

Nem így indult, egyszerűen meg akartam kicsit párolni a karfiolt, hogy egészben süssem meg, de hát közbejött a telefon.
A két perc kuktában gőzölődésből 10 perc lett, ami pont elég a karfiolnak arra, hogy olyan puhára főljön, hogy csak darabokban lehessen kiszedni az edényből. 

Annyira dühös voltam magamra! Nem igazán vagyok oda a vaj puhára főtt zöldségekért, és már vágytam az egybensült karfiolra rég. Na mindegy, ki csak nem dobhatom, úgyhogy ez a barnavajas változat jutott eszembe, amit valahol egy étteremben ettem pár éve, és nagyon tetszett. Persze az sem volt szétfőve, úgyhogy ha elkészítitek, akkor nektek sem kell péppé gőzölni szerencsétlen zöldséget, de az az igazság, hogy a kicsit sült vaj íze annyira klassz a karfioléval, hogy még ez a bökkenő sem tudta elrontani a végeredményt.
Szerintem sajt egyáltalán nem kell a tetejére, de Záli lányom szerint ez a sajtról szól, úgyhogy tettem rá egy kis (jó sok) ementálit. 

Íme az ékes példa arra, hogy egy nagyon kevés kalóriát tartalmazó klassz zöldségből hogy csináljunk egy elképesztően sok kalóriát tartalmazó ebédet.
Viszont legalább zseniális.

Hozzávalók:

1 közepes fej karfiol
1 kk só
2 dl víz

15 dkg vaj

20 dkg ementáli, reszelve

A kuktába tegyük bele a párolóbetétet, és öntsük alá a vizet. Helyezzük rá a karfolt, majd zárjuk le a kuktát.
Miután lezárt a szelep, gőzöljük két percig a karfolt. Hagyjuk, hogy magától nyisson a szelep, akkor lesz jó. Vagy 10 percig is gőzölhetjük, ha közben telefonálgatnánk, persze akkor menthetetlenül szétfő.
Természetesen lehet kukta nélkül, fedő alatt is készíteni, úgy azért több idő kell neki, mondjuk valóban 10 perc.
Tegyük át a karfiolt egy serpenyőbe vagy egy tűzálló tálba.

Egy rozsdamentes serpenyőben, vagy mondjuk fehér színűben, amiben jól látszik a barnuló vaj, megolvasztjuk a vajat, majd alacsony hőfokon addig pirítjuk, amíg halvány barna nem kezd lenni a kicsapódott fehérje. Ekkor már csodás az illata is, de vigyázni kell, hogy nehogy megégjen. Amikor jónak találjuk, a kétharmadát azonnal locsoljuk rá a karfiolra.
Szórjuk meg a sajttal, és toljuk 200 fokra előmelegített sütőbe. Amikor a sajt színt kap a tetején, kész is.
A megmaradt vajat forrósítsuk fel, és tálalásnál mindenki locsolhat még belőle az ebédjére.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!