Fűszer és Lélek

Sajtkrémes cékla


Múlt nyáron szerettem bele ebbe a céklaterrine-be, és bevallom, a látványa fogott meg. Nem piros céklából készült csak, hanem mindenféle színűből, ettől szivárványos volt az egész. 
Épp termett is akkor a színes cékla, el is készítettem egyet, de nem volt olyan jó, mint ahogy képzeltem: a nyers cékla bár sokkal jobban kezelhető (nem törik és szakad), soha nem lesz puha, így pedig nagyon nehéz vágni a terrine-t, könnyen szétnyomódik benne a krémsajt.
Úgyhogy ez a változat són sült céklával készült, és most a kecskesajtot is lecseréltem gorgonzolakrémre. 
Tettem bele pici fokhagymát, majd mascarponéval “hígítottam” a csípős, robosztus kéksajt ízét.
Nem muszáj ebben a melegben són sütni a céklát, épp tegnap láttam a Lidl-ben előre megfőzött, vákuumcsomagolt céklákat teljesen megfizethető áron, és még jól is nézett ki. Ha most készíteném, akkor tuti ezzel csinálnám.
Szerintem egy klassz karakteres kenyérrel vagy pirítóssal az igazi, de valamilyen zsírosabb hús mellé is nagyon el tudom képzelni, mondjuk kacsa vagy libamell mellé. 

Hozzávalók:
50 dkg cékla megsütve vagy megfőzve, majd megpucolva (tisztán mérve)
20 dkg mascarpone
20 dkg gorgonzola
2 gerezd fokhagyma
csipet só
frissen őrölt bors
pirított dió a tetejére

Egy hosszúkés formát kibélelünk több réteg fóliával.
A céklát 1,3-1,5 mm vastag szeletekre vágjuk. Ami lé kifolyik belőle, azt igyekezzünk egy papírtörlővel felitatni, hogy ne színezze idő előtt össze a krémsajtot.
A sajtokat villával összekeverjük, de nyugodtan rámehetünk botmixerrel is. Belekeverjük a lereszelt fokhagymát, a sót és a borsot. Ha van otthon habzsák, akkor tegyük bele a krémet, sokkal könnyebb így egyenletesen elosztani a céklán. Ha nincs, akkor majd kenni kell.
A kifóliázott forma aljára egy sor céklát teszünk. Ide kerüljenek a legszebb szeletek, ez fog látszani.
A céklára egy adag krémsajt jön, majd újra cékla, amíg el nem fogy. 
Mielőtt megvágjuk, érdemes pár órára behűteni.
Tetejére pirított diót, és kapribogyót is tegyünk, ha szeretjük. A kapri nagyon illik ehhez!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!