Fűszer és Lélek

Vajas pezsgős szürkemarha-ragu

Először is, ez az Európában is elérhető mobil internetkeret azért annyira jól még nem működik mint vártam, de alakul. (Nem tudtam képeket feltölteni.)
Másodszor: mondtam már, hogy imádom, ha főznek rám?
És ha még nagyon finom is az étel, akkor tényleg annyira hálás vagyok! 
Ez most úgy készült, hogy az alapanyagok az én hűtőmben voltak, de más készítette, aztán közösen megettük. Éljen a konyhai összefonódás. 
Bár az elmúlt napokat Toszkánában töltöttük, ez mégis egy francia fogás, magyar szürkemarhából. A babérlevél a kertben nőtt, a rozé champagne pedig a szomszédtól érkezett. Azt hiszem meg tudnám szokni ezt a fajta összeurópai együttműködést.
Apropó! Szeretitek az édesköményt? Szerintem nagyon jól kiegészíti a marhahús robusztus ízét, és elképesztően finom vajjal készült ételek mellé!
Most, hogy kicsit hűvösebb van, álljatok neki bátran, nagyon-nagyon finom!

Hozzávalók:
80 dkg szürkemarha pörkölthús
5+3 dkg vaj
3 friss babérlevél
1 kk szárított oregánó
1 kk konzerv zöld bors
1 ek dijoni mustár
2 gerezd fokhagyma
3  dl száraz pezsgő
1 dl tejszín


A körethez:
4 db édeskömény
1 ek vaj
1 ek olívaolaj
2 ek citromlé

A húst hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, majd 5 deka vajon megpirítjuk minden oldalán egy nagy serpenyőben. 
Mellédobjuk a babérlevelet, oregánóval, lecsepegtetett zöld borssal, dijoni mustárral, és két zúzott fokhagymával fűszerezzük, majd felöntjük a pezsgővel. 
Takarékra tekerjük alatta a lángot, lefedjük, és kb. 2,5 órát pároljuk. Ha elfőtte a levét, kevés vízzel pótoljuk.  Amikor nagyon-nagyon puha, sózzuk, majd beleöntjük a tejszínt, és dobunk még mellé pár kis kocka jéghideg vajat.
Közben elkészítjük az édesköményt.
Negyedekbe vágjuk a gumót, majd a vaj és az olívaolaj keverékén lassan megsütjük. Mire a belseje is megpuhul kissé, a széle karamellizálódni fog. Meglocsoljuk citromlével, majd sózzuk.
Persze mehet mellé krumpli vagy jó rizs is, de nyáron annyira nem kívánjuk az ilyesmit.

A csodálatos húst a Martonyi ÖKO-AGRO üzlete biztosította a Fény utcai piacon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!