Fűszer és Lélek

Borhabos kosárka mamára gondolva

Eszembe jutott nagyanyám. Minden nyáron, mikor megérkeztem hozzá, valamilyen borhabos-ribizlis sütivel várt. Nem kosárka volt, az biztos, de egyszerűen nem tudom felidézni, hogy mi lehetett az.
Különlegesnek találtam a borhabot, soha, sehol máshol nem találkoztam vele különben, a mamánál is csak egy évben egyszer. Talán a ribizli miatt.
Aztán amikor a mama már nem élt, egy cukrászdában megláttam egy borhab rolád névre hallgató sütit. Boldogan kértem ki, de sajnos köze nem volt a mamaféle borhabhoz. Ott kezdődött, hogy az a  hab bort nem látott soha. Olyan szomorú lettem, annyira hiányzott már akkor is nagyanyám.
Aztán valahogy soha nem próbáltam elkészíteni, nem tudom miért. Múlt héten viszont egy tányérka ribizlit nyomott a kezembe apám, épp akkor szedte a kertben. Még meleg volt a napsütéstől. Gyorsan kerítettem a borhab receptet. 
Pillanat alatt megettük az összes kosárkát. Egy 13 éves fiú szájába pont befér egy darab. Mama boldog lenne.

Hozzávalók a tésztához:
33 dkg liszt
4 dkg mandula liszt
5 ek porcukor
3 g só
20 dkg hideg vaj
75 g tojás (ez egy xl-es tojás kb.)

Hozzávalók a borhabhoz:
6 tojássárgája
15 dkg cukor
2.5 dl édes bor (Tokaji szamorodni például)
1 dl tejszín

Én pici, 7 centis formákban sütöttem, de a mérten szinte nem számít, ha nagyobb, akkor is kb. ennyi ideig kell sütni. Ebből a mennyiségből 40 pici süti lett.
A tésztához a tojás kivételével  minden hozzávalót a dagasztógép táljába teszek, és a habverővel addig keverem nagy fokozaton, míg teljesen apró morzsássá válik. 
Hozzáadom a kissé felvert tojást, majd egy percig lassan, végül három percig turbó fokozaton keverem, míg a tészta összeáll. 
Lisztezett lapon kissé kinyújtom, majd 10 percre a hűtőbe teszem.
Újra nyújtom, majd ki is szúrom megfelelő nagyságúra és alakúra, hogy jó legyen az apró piteformákba.
Újabb 10 perc hűtés következik.
Közben vékonyan kivajazom a piteformát és nagyon enyhén ki is lisztezem.
Belesimítom a hűtőből kivett tésztát. Óvatosan kell dolgozni, hogy ne szakadjon, ne törjön. 
A tésztát a formával együtt a fagyasztóba teszem, amíg felmelegedik a sütő 180 fokra.
Az előmelegített sütőben sütöm kb. 10-12 percig, majd kiveszem, és ha langyos kifordítom a formákból.

A borhabhoz egy akkora fazekat vegyünk elő, amihez van egy ráillő keverőtálunk. A fazékba vizet engedünk, de csak annyit, hogy a keverőtál alja ne érjen bele a vízbe, majd a vizet felforraljuk.
Takarékra vesszük alatta a lángot, és megvárjuk, amíg a forrás megáll, csak éppen gyöngyözik a víz.
A tálban kézi habverővel összehabosítjuk a tojássárgákat a cukorral. Apránként hozzákeverjük a bort is, majd a tejszínt is. Csak ekkor emeljük a tálat a fazékra. Folyamatosan keverjük, habosítjuk a gőz fölött, míg kb. 15-20 perc alatt be nem sűrűsödik. A kész borhabot lehúzzuk a tűzről, és további 5 percig keverjük amíg langyosra nem hűl.
Mehet a hűtőbe, amíg hideg nem lesz.

A habot a tésztaformákba kanalazom, majd a tetejét kirakom ribizlivel. 
Érdemes egy órán belül megenni – ezzel nem lesz gond, garantálom – hogy a tészta ropogós maradjon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!