Fűszer és Lélek

Kakukkfüves eperlekvár kempingezésre

Kemping és befőzős hét van a Tchibo webshopban, erről jut eszembe, hogy mi,  ha nem is gyakran, de igencsak rendszeresen kempingezünk. A rendszeresség évi egy alkalmat jelent, de azt már 14 éve megtesszük. Vadkemping a kedvencünk, amikor senki nincs a közelünkben, és olyan nagy a csend, hogy szinte hallani lehet a csillagokat. Más is ismeri ezt az érzést? Olyan, mintha a csillagok fényének lenne valamilyen hangja. Imádom!

Ha nem lenne ilyenkor eperszezon, én már teljesen kifordulnék magamból. Ahhoz képest, hogy nem is én járok iskolába és óvodába, május közepére már nagyon unom az egészet.
Vakációt akarok! (Igen, augusztusban már iskolát és óvodát akarok majd a lehető leggyorsabban!)
De ezek a hetek még a boldog tervezéssel telnek. Például a évi két napos kempingezés megtervezésével.
Augusztusban szoktunk menni, kifejezetten a hulló csillagok miatt, na és persze azért is, hogy megmutassuk a gyerekeinknek, hogy milyen is kint aludni a természetben, éjjel mesélni a tábortűznél (ha már énekelni nem tudunk), majd  a sátorba bújva aludni, és igen, kicsit félni is a megreccsenő ágaktól, a bagolytól, a denevértől, az épp arra sétáló, kíváncsi őztől.
Be kell valljam, annak ellenére, hogy sokat kirándulunk, igencsak városi emberek vagyunk.
Fontos, hogy jó legyen a matrac a sátorban, ne fázzak a hálózsákban, legyen némi világítás, sőt, idén már egy kis kempingasztalt is vettünk székekkel, mert eljött az idő, amikor nem mindent képesek vagyunk a földön csinálni.

Jó ott heverészni, olvasni, napozni és kártyázni, de enni már azért inkább egy kicsit kényelmesebben szeretnénk.
Reggelire ilyenkor lekvároskenyeret eszünk, a lekvár ugyanis nem romlik meg, napokig jól elvan a kocsi csomagtartójában felbontatlanul, és egy igazi házilekvárnál kevés jobb dolog létezik a világon!
A kakukkfüves eperlekvárnak a kakukkfüvet tulajdonképpen elég csak megmutatni, éppen csak olyan picit kell bele tenni, hogy aki kóstolja, érezze, hogy valami különleges van benne, de gondolkodnia kelljen, hogy mi is az. Csak egy pici kakukkfű illat, és szinte semmi íz.

Kakukkfüves eperlekvár:

1,2 kg eper
35 dkg cukor
1 ág kakukkfű
1 kk jó minőségű balzsamecet

Az epret megtisztítjuk, félbevágjuk, majd összekeverjük a cukorral, balzsemecettel, és a kakukkfűágról lehúzogatott kakukkfűlevélkékkel.
Egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap hozzákeverünk egy csomag befőzőcukrot, majd 5 percig forraljuk. Sterilizált üvegekbe töltjük, és szárazdunsztban kihűtjük.
Érdemes kis üvegekben készíteni, így mindig friss lekvárt ehetünk, és többféleképpen fűszerezhetjük. Az eperlekvár nagyon finom bodzavirággal vagy rózsaborssal is, sőt, egy-egy üveg chilis változatot is készítek minden éven, ezt főleg szarvashús mellé szeretjük enni.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!