Fűszer és Lélek

Mogyorós fehérpecsenye

Egyszer azt hallottam egy hentestől, hogy a fehérpecsenye nem jó semmire.
Ez a hentes egészen biztosan nem evett a mi családi kedvencünkből, a mogyorós fehérpecsenyéből, lánykori nevén mogyorós marharoládból. Valami furcsa okból kifolyólag az én fülemet bántja a rolád szó – kivéve, ha a régi utasellátós csokoládéroládról van szó – ezért nálunk csak fehérpecsenyeként szerepel az étel a repertoárban. 
Tudom mire célzott a hentes: ezt a gyönyörű, de minden zsiradéktól mentes húsfélét nehéz úgy elkészíteni, hogy nem száradjon ki. Sokan egyben sütik, amire szerintem is alkalmatlan. 
Viszont nagyon jó tud lenni, ha pácolják, megfüstölik, majd hajszálvékonyra szeletelve szendvicsbe halmozzák, vagy ha megtöltik, és lassan, alacsony hőmérsékleten megpárolják.
Nekünk ez utóbbi a kedvencünk belőle, és mióta szürkemarhából is kipróbáltam, és azt kell mondjam, hogy hajlandó lennék párbajozni a hentessel, ha még egyszer rosszat mondana a fehérpecsenyéről!
A húst szokás szerint a Fény utcai piacon vettem a Martonyi Öko-Agro standon az emeleten. Menjetek fel, érdemes! Kedden hoznak minden héten friss vágást, szerdán és csütörtökön a legszebb a pult.

Hozzávalók:
70 dkg szürkemarha fehérpecsenye
10 dkg vaj
50 dkg spenót
2 dl tejszín
3 gerezd fokhagyma
só, bors
3-4 ek zsemlemorzsa
5 dkg mogyoró
1 fej hagyma
3 dl átszűrt húsleves
Ágacska kakukkfű

A fehérpecsenyét formázzuk egy nagyjából szabályos téglalappá. 
Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, ha megkérjük a hentesünket, de persze gyakorlott háziasszonyok bátran nekikezdhetnek otthon is. Alaposan sózzuk és borsozzuk.
A spenótot fonnyasszuk meg a vaj felén, dobjuk rá az összezúzott fokhagymát, majd sózzuk, borsozzuk, és öntsük fel a tejszínnel.
Hintsük meg a zsemlemorzsával, majd halmozzuk a hús hosszabbik oldalával párhuzamosan a pecsenye egyik oldalára.
Szórjuk rá a mogyorót.
Szorosan tekerjük fel, és madzaggal, vagy szilikon húskötözővel kössük össze. Egy nagy serpenyőben olvasszuk meg a maradék vajat, és a hús minden oldalát süssük körbe rajta 2-2 perc alatt.
Egy tepsibe szeleteljük bele a hagymát, öntsük fel a húslevessel és a borraé, majd tegyük bele a húst, és dobjuk mellé a kakukkfüvet. 
100 fokon pároljuk alufólia alatt 5 órát, majd vegyük le a fóliát, kapcsoljuk a sütőt grillfokozatra, és 5-6 perc alatt adjunk egy kis színt a tekercsnek. 
Újkrumplival a legfinomabb, de szendvicsbe sem akármi!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!