Fűszer és Lélek

Vietnámi marhaszegy szendvics

Sokan nem tudnak mit kezdeni a marhaszeggyel, pedig kétségtelenül a marha egyik legfinomabb része, a sólet például elképzelhetetlen nélküle.
Ági barátnőm meglepte magát egy új öntöttvas edénnyel, és azonnal vett mellé egy jó darab marhaszegyet, hogy felavassa. Meg is értem!
Én évek óta tervezem, hogy elkészítsem ezt a vietnámi szendvicset, amiben magyar szürkemarha, thai halszósz, kínai hoisin szósz áll össze a vietnámi sárgarépasalátával valami olyan finom étellé, hogy amint elfogyott, azonnal repetát követelt belőle mindenki.
Másfél kilós, csontos darabot kértem a szürkemarhásnál a Fény utcai piacon (Martonyi Öko-Agro) a húsból. Szerdán voltam, mindig akkor megyek vásárolni, így elég messze volt még a vasárnap, amikor a szendvicset készítettem, de a húst nem akartam lefagyasztani. Megkértem a hentest, hogy vákuumozza le, mert akkor nem éri levegő a húst, nem megy tönkre, vasárnap is olyan lesz, mintha aznap vettem volna.
Ebből a másfél kilós darabból négy felnőtt kétszer lakik nagyon jól.
A salátát érdemes 3 nappal előbb elkészíteni, hogy összeérjenek az ízek!

A répasalátához:
2 nagy szál sárgarépa
4 szem retek
1 dl rizsbor ecet
1 ek barnacukor

forróvíz

Hozzávalók a húshoz:
1,5 kg csontos szürkemarha-szegy
2 dl hoisin szósz
1 dl rizsecet
2 ek thai halszósz
2 ek szójaszósz
1 kis fej hagyma apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
diónyi friss gyömbér, lereszelve
2 dl víz

A szendvicshez:
Zsömle, vagy bagett
sok friss korianderzöld
újhagyma
Sriracha chili szósz

 

A répát és retket julienne-re szeleteljük, vagy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, végül egy nagy, zárható üvegbe tesszük.
Az ecetet elkeverjük a cukorral és a sóval, majd felöntjük annyi forró vízzel, hogy ellepje a zöldségeket.
Lefedve a hűtőbe tesszük három napra.

A húshoz minden hozzávalót összekeverünk, majd abban a lábosban, amiben a húst készítjük 3-4 percig forraljuk. A felét félretesszük a szósznak, ezzel ízesítjük majd a szendvicset.

A húst beletesszük a kész szószba, és minden oldalát bevonjuk vele. Lefedjük, és 170 fokra a sütőbe toljuk 3 órára. Félidőben megnézzük, kicsit meglocsolgatjuk a tetejét, majd visszatoljuk a sütőbe.
Amikor kész, lefejtjük a csontról, és a zsírról a húst, villával széthúzzuk a hússzálakat, és apróbb darabokra vágjuk.

Összeállítjuk a szendvicset:
A buci aljára a félretett szószból kanalazunk.
Erre sok sárgarépa salátát halmozunk, nyomunk rá ízlés szerint a Sriracha chili szószból,  majd megszórjuk koriandderrel.
Repetázunk.


Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!