Fűszer és Lélek

Felhőtorta

Annak ellenére, hogy azt mondtam, most húsok jönnek, tegnap összedobtam egy sütit. Igazából meg se írtam volna, de a férjem annyira odavolt érte, hogy azt gondolom másnak is ízleni fog.
Maceszliszttel készült, amit ilyenkor tavasszal elég sok helyen lehet kapni, de ha épp nincs, akkor pár maceszlapot össze lehet törni egy sodrófával liszt állagúvá nagyon hamar.
Aszalt áfonyát tettem bele, de mazsolával, vagy kandírozott citrommal is nagyon finom lett volna. 
Olyan könnyű és puha a végeredmény, mintha egy szivacsot vagy egy felhőt ennénk. 
A krémsajt a fiam miatt került bele, a túró pedig azért, mert nem volt itthon elég krémsajt. Azt hiszem a kettő tulajdonképpen csereszavatos, csak ha túróból készül, akkor tejföllel kell hígítani az állagán, de nem próbáltam, nem tudom a pontos arányokat.
Félgömb formában sütöttem, de sima tortaformában is sülhet, ott egy picit rövidebb ideig. 

Hozzávalók:
25 dkg túró
1,5 dl tejföl
25 dkg krémsajt
4 tojás szétválasztva
10 dkg cukor
1 csipet só
2 citrom héja
1 citrom leve
10 dkg aszalt áfonya
5 ek maceszliszt + a forma kikenéséhez
1 ek vaj a forma kikenéséhez

Kikenjük a formát vajjal, és megszórjuk maceszliszttel. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
A túrót, a tejfölt, a krémsajtot, a tojások sárgáját, a cukrot a citrom héját és levét, illetve az áfonyát összekeverjük.
A tojás fehérjét a sóval kemény habbá verjük. Egyszerre keverjük a habot a túrós masszához a maceszliszttel, amennyire lehet vigyázva a habra.
Kb. 35 percig sütjük, de tűpróbával ellenőrizzük, hogy valóban megsült-e.
Hagyjuk kihűlni, mielőtt felvágnánk.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Fűszeres Eszter says: (előzmény @Mackaj)

    Szia, azt gondolom, hogy mascarponéval is szuper lesz, remélem nem tévedek! 🙂

  2. Mackaj says:

    Kedves Eszter, krémsajt gyanánt esetleg mascarpone is mehet bele? Mert abból pont van maradékom…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!