Fűszer és Lélek

Piknikszezon indul!

Mostantól, kb. május közepéig mondjuk azt, hogy olyan jó kis kirándulóidő van, vagyis reggel még hűvös van, de délben sem zavaró a hátizsák a hátunkon.
Ez a kedvenc időszakom, ilyenkor lehet a legjobbakat piknikezni, vagy csak előkapni az uzsonnásdobozt, és leülni vele a padra. Persze a legjobb a piknik, a leterített pokróc, rajta minden földi jóval, és csak feküdni a napon, és hallgatni a madárcsicsergést.
Úgy veszem észre, külön divatja lett az utóbbi időben a húsvét hétfőn piknikezőknek.

Ők azok, akik véletlen se szeretnék, ha a szomszédbácsi meglocsolná őket, így még kora reggel elindulnak kirándulni és a családdal, a barátokkal a természetben köszöntik a tavasz első igazi ünnepi hétvégéjét.
Mi is közéjük tartozunk, húsvét hétfőn szinte soha nem vagyunk otthon, inkább felkapjuk a nagymamáékat is, és  egy kellemes réten múlatjuk az időt.
Három kedvenc piknikes receptem következik: egy sós tekercs, tele sajttal, medvehagymával, zöldségekkel, és egy vaníliás citromos túrómuffin, és egy tavaszi levelekkel díszített málnás pite .
Idén is szuper tavaszi konyhai kiegészítők kaphatóak a Tchibonál , szilkontepsi, ami kifejezetten piskótatekercsek készítéséhez főnyeremény, ugyanis nem csak gyönyörűen elválik a formától belőle a tészta, hanem nagyon egyszerűen feltekerhető, vagy a levélformázó, amivel én egyszerűen nem tudok betelni, de tortasütéshez és tortadíszítéshez is kapható minden, amire csak szükségünk lehet.
Ezt a muffinkészítő alkalmatosságot is ott lőttem, szintén szilikon, csak van hozzá egy kis kiegészítő, amivel egy másfajta tésztát is bele tudok tölteni egyszerűen. Eddig a túrós citromos a kedvencem, de már látom a jövőt, amikor az eper-vanília szezonban sülnek majd sárga, piros muffinok.
Tudom, hogy mások is nagyon várják ezt a tavaszi választékot a Tchibo konyharészlegén, úgyhogy szólok, most van itt, nem szabad sokáig halogatni a válogatást!

Hozzávalók a sajtos tekercshez:
3 tojás
2 evőkanál étolaj
1/2 teáskanál só
1 teáskanál sütőpor
3/4 csésze liszt
2 csésze reszelt sárgarépa (kb. 2 közepes sárgarépa)
3 ek frissen reszelt parmezán
1 csokor petrezselyem apróra vágva

Hozzávalók a krémhez:
20 dkg natúr krémsajt
4 szál újhagyma
1/2 piros kaliforniai paprika
10 dkg félkemény sajt
nagy csipet só
1 gerezd fokhagyma

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A tészta összes hozzávalóját összekeverjük egy mély tálban, majd egyenletesen elosztjuk a 30×38 centis szilikontepsibe, lesimítjuk a tetejét és 10 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk langyosra hűlni a tepsiben, majd megkenjük a krémmel.
A krémhez az újhagymát vékonyan felszeleteljük, a paprikát és a sajtot apró, egyforma kockákra vágjuk. Elkeverjük a krémsajttal, a fokhagymával és sóval.
Szorosan feltekerjük a tésztát. Könnyű dolgunk lesz, mert a szilikon engedi tekeredni.
Egy éjszakára behűtjük mielőtt szeletelnénk.

Hozzávalók a túrós-citromos muffinhoz (12 db):
25 dkg túró
1,5 dl tejföl 
5 dkg puha vaj
3 egész tojás
4 dkg liszt
5 dkg cukor
1,5 kk sütőpor
1/2 citrom reszelt héja
1 ek citrom leve

A citromos krémhez (Lemon curd):
1 citrom reszelt héja és leve

2,5 dkg vaj
6 dkg cukor
1 db nagy tojás

A citrom héját egy lábasba reszeljük, belefacsarjuk a levét, hozzáadjuk a cukrot, a vajat és az egészet gőz fölött addig kevergetjük, míg a cukor és a vaj teljesen elolvad. Beleütjük a tojást és kis lángon kb.12 percig kevergetjük, míg besűrűsödik.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A túrós masszához mindent összekeverünk, és egy habzsákba töltünk. Viszonylag nagyobb lyukat vágunk rá.
Elkészítjük a lemon curd-öt is, amikor kicsit lehűlt, ezt is habzsákba tesszük, de kisebb lyukat vágunk rá.
A muffinformába beletesszük a kis segédeszközt –fotó—és előbb a túrós masszát nyomjuk bele, majd a közepébe adagoljuk a citromkrémet. Nem annyit, amennyi beleférne, csak fél adagot, mert ez a krém folyós, krémes marad sütés után is.
A maradék helyre is nyomunk egy keveset a túrós tésztából.
A formákat egy tepsire sorakoztatjuk, és 25 perc alatt megsütjük.

Hozzávalók a málnás minipitéhez (4 darabhoz)
17 dkg liszt
2 dkg  mandulaliszt
10 dkg vaj
6 dkg porcukor (átszitálva)
1 db kisebb tojás
nagy csipet só

2 dl kész vaníliakrém vagy reszelt marcipán
20 dkg friss, vagy fagyasztott málna

A nagyon hideg vajat felkockázzuk, és a tojás kivételével az összes hozzávalót a dagasztógép táljában a keverőlapáttal, és nem a dagasztókarral addig keverjük, amíg a vaj morzsalékos nem lesz. Csak ekkor tesszük bele a felvert tojást és még két percig keverjük. Laposra nyomkodjuk egy sütőpapíron, és 10 percet a hűtőben pihentetjük.

A hűtőből kivett tésztát kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Kiszúróval akkora köröket szúrunk a tésztából, amekkora a piteformánk peremmel együtt. A kimaradó részből leveleket szúrunk ki a díszítéshez.
Újabb 10 percre a hűtőbe tesszük.
Óvatosan a piteformába helyezzük a tésztát és 5 percre a fagyasztóba tesszük.
Megtöltjük a vaníliakrémmel, majd a tetejébe nyomkodjuk a fagyos málnaszemeket. A tetejét tésztalevelekkel díszítjük, és tojással picit lekenjük.

Előmelegített 180 C-os sütőben 10-15 percig sütjük amíg aranybarna lesz.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!