Fűszer és Lélek

Könnyű málnatekercs


Érdekes, hogy mennyire változik a házisütemény-divat. Kislánykoromban a lekvárostekercs volt az első, amit egyedül megsütöttem. Nem volt egyszerű, mert nem létezett még se sütőpapír, se szilikon lap, amiről garantáltan lehúzható a vékony piskótalap, de jól sikerült, úgyhogy egy évig hetente volt nálunk baracklekváros piskótatekercs, a legnagyobb büszkeségemre. 

Azóta eltelt pár év (két-három, tényleg nem több) és újra beköszöntött a konyhámba a piskótatekercsek kora. Nagyon hamar elkészül, tényleg elronthatatlan, és olyan sok finomsággal lehet megtölteni!
Aktuális kedvencünk a sajtkrémes málnás, de alig várom már az eperszezont, és az érett sárgabarackokat!

Hozzávalók egy 30×38 centis szilikon tepsihez:

5 egész tojás szétválasztva
5 ek cukor
5 ek sima, átszitált liszt
csipet só

A krémhez:
2 doboz Philadelphia sajtkrém (natúr)
25 dkg túró
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
8 dkg cukor
1 rúd vanília kikapart magjai
20 dkg fagyasztott málna

Először a piskótát készítjük el.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tojások fehérjéből 1 kanál cukorral és a sóval kemény habot verünk. Egy másik tálban a tojások sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral, majd beledolgozzuk a lisztet is.
Először csak 1 kanálnyi tojáshabot keverünk hozzá, majd adagonként a többit is, vigyázva, hogy ne törjön össze a hab.
A szilikon formába fújjunk pici olajat, vagy kenjük ki kevés olajjal.
Simítsuk bele a piskótamasszát, és 10 perc alatt süssük meg.

Közben készítsük el a krémet.
A Philadelphia krémsajtot, a túrót, és a málna kivételével az összes hozzávalót tegyük egy mélyebb tálba, és először villával, majd ha van, akkor botmixerrel pépesítsük.

A langyosra hűlt piskótára kenjük fel a krémet, majd egyenletesen nyomkodjuk bele a fagyos málnaszemeket. Tekerjük fel, és 2 órára tegyük a hűtőbe szeletelés előtt.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Fűszeres Eszter says: (előzmény @Bartush)

    Kb. 100-ból egy szokott felrobbanni, de az is csak megreped, egyáltalán nem vészes. Ha nagyon félsz tőle, nyugodtan tegyél bele főtt tojást, de az is legyen benne egy jó ideig, hogy átvegye a sólet ízét!
    Jó étvágyat!

  2. Bartush says:

    Tudom, hogy más a téma, de kérdésem lenne sólet-ügyben. Tényleg nyers tojást teszel bele a végén? Nem robban szét? Valamiért nem szabadulok ettől a gondolattól, és hétvégén sólet lesz. (ha törik, ha szakad, az lesz)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!