Fűszer és Lélek

Sólet

Először is nagyon fontos leszögezni, hogy a sólet NEM BABFŐZELÉK! Ez a legfontosabb!

Nehéz kis adag sóletet készíteni. Tulajdonképpen nem is lehet. Ha túl kicsi a sóletes lábos, valaminek ki kell maradnia. Olyan, hogy sólet hat főre, olyan nem létezik. 
Tíz adag a minimum, amit becsületesen meg lehet főzni. A tíz fős sólet kis adag sólet. 
Ezért is készül szombatra, amikor vendégek jönnek, akik boldogok, hogy ehetnek belőle, sőt, ha lehet kérnek egy kis repetát is. 

Mert mit is lehetne kihagyni? A benne főtt tojást? A libacombot? A velős csontot? A marhahúst? A sárgarépát? A gerslit? A babot? 

SEMMIT! Ha az egyik hiányzik, az már nem lesz Fűszeres Eszter féle sólet. Biztosan az is nagyon jó, de nem olyan. Márpedig mi azt szeretjük, amikor olyan. 

Most mégis megpróbálom leírni, hogy lehet 8 főre sóletet főzni.
Nem egyszerű, de működik a dolog. 

Sokan ugyanis arra panaszkodnak, hogy nincs megfelelően nagy lábasuk, amibe minden beleférne. 
A probléma valós. Egy 10 főre készített sóletbe ugyanis legalább annyi tojás kell, ahányan esznek majd belőle, és ha nagyon gazdagon készítjük, akkor 1-1 libacomb is beugrik az edénybe. Hol van még a velős csont és a többi? Ez bizony minimum 15 literes, de jobb esetben 20 literes lábast kíván. 
A legtöbb háztartásban a legnagyobb edény a 10 literes fazék. 

Nem kell búsulni, itt a megoldás, most 8 literes lábasra optimalizálva.

Két füstölt libacombot kuktában puhára főzök 2 babérlevéllel és némi sóval kb. 60 perc alatt. A főzővizet nem dobom el, ez megy majd a sóletbe.
Két nagy fej hagymát fél karikákra vágok, és sok libazsíron megdinsztelem. 
Van másik iskola is, amikor a hagyma nyersen megy a bab mellé, majd szépen megfő, sőt, egyik nagynéném esküszik az egészben hagyott hagymafejekre is, de én a zsíron való lassú dinsztelés híve vagyok.
Erre jön 50 deka beáztatott tarkabab 4 gerezd összezúzott fokhagyma, egy kiskanálnyi köménymag, 3 szál sárgarépa félbevágva, a libacombok, és két nagy szelet csontos marhalábszár.

Az a fajta hússzelet, amit az osso bucco-hoz szokás használni, vagyis, aminek a közepén ott a velős csont.
A velős csont nagyon fontos, attól lesz igazán jó ízű a sólet, persze csak ha megadjuk neki ami jár: a sok időt, ami alatt a velő kiolvad a csontból és beleolvad a sóletbe.

Lehet, hogy sokakat meglep majd, de egy amerikai barátnőmtől azt tanultam, hogy a sóletbe kell egy pici ketchup. Oké, hallom ám, ahogy sokan most felháborodásuknak adnak hangot, de higgyetek nekem! Mindössze egy evőkanálnyiról van szó, nem többről!

Dobok bele 10-12 szem egész borsot is, és ha olyanom van, akkor egy pici majoránnát is.
Ezután felöntöm a libacombok főzőlevével, lefedem, és mehet a sütőbe 180 fokra, amit azonnal mérséklek is 150 fokra.

4 óra szabadidő következik. A sólet felé se kell nézni, lehet nyugodtan olvasgatni a kanapén heverészve.
Négy óra múlva vegyük le a fedőt, és nézzük meg, milyen állapotban van a marha. Ha a hús már vaj puha, és a velő is elkezdett kifőni a csontból, akkor a bab is jó lesz. 

Most vegyük ki a libacombokat és a marhúst a sóletből, és szórjunk bele 2 marék megmosott gerslit, öntsük még fel egy kevés füst illatú főzőlével, illetve nyomkodjuk a sóletbe a 8 nyers tojást. Előzőleg alaposan mossuk meg őket!

Csukjuk vissza s ütő ajtaját, és bátran adjunk még az egésznek egy órát, vagy akár többet is.
Mikor elkészült, valahogy ügyeskedjük vissza a húst bele, hogy újra átforrósodjon, illetve a tetejére tegyük a libacombokat, és 10 percet még grillezzük, hogy a libacomb bőre jó ropogós legyen.

Így persze senkinek nem jut majd egész comb, de azért bőven lesz benne hús. Liba is, marha is, lesz tojás is, és jó sok bab meg gersli, némi sárgarépával. 

Fontos: a sóletet nem kenyérrel, hanem barhesszel kell enni!

Nagyon finom mellé a frissen reszelt, fokhagymás, ecetes cékla.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!