Fűszer és Lélek

Újhagymás lepény

Jaj de várom már, hogy úgy érezzem, unalmas a medvehagyma és a spárga! Akkor lesz a jóvilág, amikor már nem akarok több kucsmagombát szedni, és alig várom már a vargányákat.
Hát, most még egy marék turbolyát is díjaznék, de egyelőre kénytelen vagyok beérni a bolti zöldekkel. 
Kelkáposzta, káposzta, drága saláták, íztelen kígyóuborkák, és egész jó újhagymák. 
Valamelyik este pizzát kértek a gyerekek, de aztán moziba mentünk, és hamburgert vacsoráztunk, a tészta pedig a hűtőben maradt.
Nekem nem volt kedvem pizzázni, így újhagymás lepény készült belőle. 
Egy tányért tetszőleges levessel komplett ebéd. A tészta fele így is megmaradt, azt holnap töltöm meg valamivel.

Hozzávalók a tésztához:

4 g friss élesztő
150 g 22°C-os víz
2 ek porcukor
150 g finomliszt
150 g rétesliszt 
3/4 ek finomított tengeri só

Az élesztőt elkeverem a vízzel és a cukorral, majd a liszttel és a sóval együtt a robotgépbe teszem. Jól összedolgozom, és hagyom 15 percet pihenni, érni, majd újabb 10 percig dagasztom. Letakarva, meleg helyen 1 órán át kelesztem, vagy azonnal hűtőbe teszem. 

A töltelékhez:
2 csomó újhagyma hosszában félbevágva
10 dkg juhtúró
1 gerezd fokhagyma 
10 dkg sós, pörkölt mogyoró

1 adag besamel mártás:
5 dkg vaj
25 g liszt
2,5-3 dl hideg tej
só, bors, szerecsendió
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet. Állandó kevergetéssel zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet. Állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejet. Sóval, frissen őrölt fekete borssal csipetnyi őrölt szerecsendióval ízesítjük.

15 dkg ementáli sajt

A tésztát kinyújtottam és kibéleltem vele 2 db 20×25 centis piteformát, de mehet egy tepsibe is nyugodtan!
Az aljába morzsoltam a fokhagymával elkevert juhtúrót, majd megszórtam a mogyoróval.
Erre sorakoztattam az újhagymákat, amit befedtem a besamellel, és megszórtam a sajttal. 
200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt lett kész.
Kb 6-8 adag lesz belőle.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!