Fűszer és Lélek

Empanada, vagyis húsos töltött batyu

Uzsonnára is szuper, de mi vacsorára ettük. A fiam kedvence, ő a nagyon húsos változatot szereti, a lányom pedig akkor boldog, ha van benne bab vagy kukorica. 
Nálunk a marhahúsos változat a kedvenc, de ha este hatkor jut eszükbe, hogy ez legyen a vacsora, akkor az lesz benne, amit a hűtő rejt. Ez most csirkecomb filé volt. Jó sok hagymát tettem alá, így egyáltalán nem volt száraz.

1520-ban bukkan fel először egy katalán szakácskönyvben, tengergyümölcseivel töltve, de egyes források szerint indiai eredetű, méghozzá a samosa rokona. Nekem így is úgy is jó, a samosát is imádom ugyanis, sőt, szerintem a pirogra is hasonlít kicsit, és azzal is igencsak jóban vagyok.

Argentínában tkp. nemzeti étel. Adják előételként, de akár főétel is lehet. A csirke- és marhahúson kívül gyakran kerül bele főtt tojás, olívabogyó, hal, sonka, sőt, a sós változatba is mazsola. 
Egyébként a marhahúsos mazsolás töltetlék az én nagy kedvencem, római köményt, koriandermagot, hagymát, fokhagymát és paprikát szoktam még tenni bele.

Kolumbiában az empanadas-t főtt tojásos darált hússal töltik, és csiliszószba, illetve földimogyoró szószba mártogatják. Na, azt se tudjuk megunni napokig.

Hozzávalók kb. 25 daraboz:
50 dkg liszt
1 ek fűszerpaprika 
1 kk só
2,5 dl langyos víz
1 dl étolaj
1 kk cukor
1 kk szárított élesztő

A kenéshez 1 tojás

A töltelékhez:
50 dkg darált hús
1 csomó újhagyma felkarikázva
4 ek étolaj
2 gerezd fokhagyma
2 ek paradicsom püré
1 kk őrölt koriander mag
1 kk őrölt római kömény
só, bors
1 doboz konzerv kukorica lecsepegtetve

(A töltelékből általában marad egy pici, de később boldogan megeszik melegszendvicsként.)

A tésztát összegyúrjuk, majd 30-40 percig kelesztjük meleg helyen. A sok olajtól és a kevés élesztőtől nem fog nagyon magasra kelni, de nem is kell neki.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. 
A hagymát megdinszteljük az olajon, majd megpirítjuk a húst is, hozzáadjuk a paradicsompürét, a reszelt fokhagymát, a fűszereket és végül a kukoricát. Ha nagyon száraznak találjuk, mehet bele egy pici víz.
A megkelt tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval köröket vágunk ki belőle. Kb. 1,5 evőkanálnyi tölteléket halmozunk a közepére, félbehajtjuk, majd villával lenyomkodjuk a szélét.
Tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!