Fűszer és Lélek

Drága a paradicsom. Februárban.

A hét egyik híre volt – mondjuk aki szokott vásárolni, az tökéletesen tisztában van vele – hogy nagyon drágák lettek a mediterrán országokból érkező zöldségek. A jégsaláta például 600 forintba kerül, de a paradicsom, a padlizsán, a cukkini, és az édesburgonya is duplája, vagy esetleg triplája, mint tavaly ilyenkor. 

Egy pillanatra nekem is átvillant az agyamon, hogy na és, hiszen február van! Egyáltalán nem normális dolog ilyenkor is paradicsomot enni, különben is vacak az íze a nyárihoz képest. De azért tegyük hozzá, hogy néha én is berakom a bevásárlókocsiba, és a semmitől sokkal finomabb. A padlizsánnak pedig télen se tudok ellenállni, ugyanúgy, mint az édesburgonyának. Van haszna a globalizációnak is, a februári zöldségek és gyümölcsök egyértelműen azok. 

Lehetek demagóg, hogy ilyenkor almát kell enni, meg savanyú káposztát, de az az igazság, hogy lassan az alma is unalmas, a savanyú káposzta pedig pláne! 

De a legnagyobb baj egyáltalán nem ez! A baj az, hogy ha nem vásárolnék import gyümölcsöt és zöldséget, akkor is nagyon drága lenne minden!
Kis gubics méretű, íztelen almáknak is 300 forint kilója, de nem is érdemes megvennem, mert egy-kettőt ha elrágcsálunk belőle, annyira se íze, se bűze. Ami nagyon finom, az persze 5-600 forint.
A narancs lutri, van amikor nagyon finom, lédús, mag nélküli, de többször nincs szerencsém, és száraz, maggal teli, íztelen. 

De ami igazán nagy probléma, hogy nyáron is nagyon drága minden. Drága a gyümölcs, drága a zöldség. 
Sőt, minden nagyon drága. Nagyon elszaladtak az élelmiszer árak, különösen pont a zöldség-gyümölcs, de drága a tej, a tejföl, a túró, sőt minden. És mégis, az almatermelő filléreket kap a megtermelt almáért, a zöldséges alig tudja kifizetni a bérleti díjat, a kis boltok szinte mind bezártak egy-egy kivétellel, de a hipermarketek sem olcsók. 

Arra gondoltam, hogy minden héten írhatnánk egy-egy tippet, hogyan spórolhatunk. Nem csak receptekre gondolok, hanem bármi másra, amivel valóban pénzt spórolhatunk. Ha van ötletetek, írjátok meg a fuszereslelek kukac gmail.com címre. Várom! 
Köszönöm!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!