Fűszer és Lélek

Színeket akarok!

zoldseg-tekercs-12Januárra a piac szinte meghal. Nem mondom, hogy nem kapható semmi, hiszen a pultok tele vannak zöldséggel és gyümölccsel, de azért ez messze nem a júliusi őrület azzal a fantasztikus illattal. 
Elvermelt zöldségek, savanyúságok, és rengeteg import áru, ami persze sokkal jobb mint ha csak krumplin és céklán élnénk, de már hiányzik a nyár, na.
Majd ha jön a kucsmagomba áprilisban, akkor lesz újra jó világ azt hiszem! 
Addig is abból főzünk ami van.

Apropó!

Nem fogadalom, de a 2017-es projektem az, hogy ami bejön az ajtón, az feldolgozásra kerül.

Vagyis nem dobok ki semmit ezentúl! (Remélem sikerül!) A legnagyobb gondom nyilván a zöldségek felhasználása, ugyanis hajlamos vagyok túlvásárolni magam, aztán csak sodródni a héten a sok munkával, programmal, és lelkiismeret furdalással gondolni a satnyuló zöldségekre a hűtőben, amikor este fél nyolckor egy tésztát készülök összedobni.

Tegnap kétszer is ettünk ilyen nyári tekercs szerűt, igaz ebben csak zöldség volt, és klassz szószba mártogattuk. Jelentem, a gyerekek is megették, sőt, másodjára ők kérték, hogy ez legyen a vacsora, pedig először hogy morogtak: céééééékla?! Fúj, én azt nem kérek bele…

Különben hoztam a szuper jófej mami prototípusát, és abba mártogatták a tekercset, amibe csak akarták. Záli maradt a ketchupnál, de Dávid egy falat után a csípős mogyorószószra szavazott, majd kevert magának egy méregerős Tabasco-s, chipotlés majonézt is. 

Tudjátok a rizspapír, vagyis ez a kerek rizslap, amibe a zöldségeket tekerjük hogy készül? Rizslisztből és vízből palacsintát készítenek, amit meggőzölnek, majd egy bambuszlapra teszik és kiszárítják. Amikor felhasználjuk újra meg kell nedvesíteni, hogy nedvességet szívjon magába. 
Persze én nem ilyen eredeti kézműves változatot vettem, hanem ipari rizspapírt, aminek 1400 forint körül van csomagja, vagyis 100 darab. Igazán nem drága! A feltekerését még kell gyakorolni, de majd az ötezredik után sokkal ügyesebb leszek!

Hozzávalók 12 darabhoz:
1 szál sárgarépa
1 közepes cékla
1/2 kaliforniai paprika
1/2 kígyóuborka
1 közepes lila hagyma
kis cikk lila káposzta

12 rizspapír

A mogyoró szószhoz:
4 ek mogyoróvaj (natúr)
2 ek thaj halszósz
2 dl kókusztej (de vízzel is jó)
1 gerezd fokhagyma
1 ek frissen reszelt gyömbér
2 kk thai zöld curry paszta, ha nincs, akkor csak chili
Zöld fűszer ha van: petrezselyem, menta, koriander, stb.

A zöldségeket hosszú, vékony “gyufaszálakra” vágjuk. A rizspapírt nedves felületre tesszük, és a tetejére vízpermetezővel is vizet fújunk, esetleg ecsettel kenjük rá. Amikor a rizspapír megpuhult az egyik végére halmozzuk a zöldségeket, majd megpróbáljuk szorosan feltekerni úgy, hogy a két végét is behajtjuk. 

A szószhoz a hozzávalókat botmixerrel pépesítjük.

Annyira finom volt, olyan jól esett!
zoldseg-tekercs-10

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!