Fűszer és Lélek

Vaníliakrémes diótorta (Laktózmenetes)

diotorta-2Az évvégi nagy vendégjárás, ezerfelé evés vége mindig az, hogy akárhogyis figyelek, hogy a fiúk ne egyenek laktózosat, valahogy mindig kikészül a gyomruk, és pár hét, mire teljesen rendbejönnek. Érdekes, hogy pont a vaníliakrémért és vaníliapudingért vannak oda mindketten, ami ha nem házi körülmények között készül, garantáltan megárt nekik.
Szerencsére a túrót is szeretik, de úgy látom, a savanyított tejtermékeket nálunk valahogy jobban viselik a családban. A krém egy kicsit hasonlít a svéd mandulatorta krémjéhez, a piskóta pedig nagyon „szaftos”, puha, úgyhogy előre tudtam, hogy nagy sikere lesz. Így is történt. A tortának jót tesz, ha áll egy napot, mielőtt megvágjuk.

Hozzávalók a tésztához:

10 dkg dió
17 dkg liszt
2 tk sütőpor
1/4 tk szerecsendió frissen reszelve
1 nagy csipet őrölt szegfűszeg
1/2 tk só
6 dkg Vénusz Vaníliaízű Sütőmargarin (laktózmentes)
17 dkg cukor
2 tojás sárgája
170 g kókusztej
3 ek víz
3 tojás fehérje

Hozzávalók a krémhez:

4 tojássárgája
30 g keményítő
2 dl kókusztej
200 g Vénusz Vaníliaízű Sütőmargarin (laktózmentes), felkockázva
100 g porcukor
100 g darált dió
2 ek rum

A megsült tortalapokra:
1 dl narancslé
4 ek rum

A tetejére:
kakaó
cukorral karamellizált dió vagy pekándió

A tésztához egy 18 cm átmérőjű tortaformát kikenjük margarinnal és kilisztezünk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A diót finomra daráljuk és összekeverjük a száraz hozzávalókkal.

Habosra keverjük a margarint és a cukrot, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat. Beleszitáljuk a száraz hozzávalókat és a kókusztejet is hozzákeverjük. A fehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához. Kb. 40 percig sütjük, tűpróbáig. Rácson teljesen kihűtjük, majd 3 egyforma lapra vágjuk. A lapokat meglocsoljuk a narancslével elkevert rummal.

A krémhez tojássárgákat a cukorral, pici kókusztejjel, keményítővel habosra keverjük.

A maradék kókusztejet felforraljuk, majd félrehúzzuk.

A kókusztejet a  tojássárgás keverékhez öntjük, majd visszatesszük a tűzre és kézi habverővel folyamatosan kevergetve , kis lángon puding sűrűségűre főzzük. Ha kész, azonnal hozzádolgozzuk a margarint, a rumot és diót, majd csomómentesre keverjük.

Jéghideg vízzel teli nagy edénybe állítjuk és így kihűtjük ki.

A krémet betöltjük a tortába úgy, hogy a tetejére és a szélére is jusson.
A maradék diót megpirítjuk, durvára vágjuk, és a torta tetejére szórjuk a kakaóval együtt.
Egy napot hagyjuk állni mielőtt felvágnánk.

 

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!