Fűszer és Lélek

Csípős marhatekercs öntöttvas edényben

tchibo-elsoAzért a hideg időnek is van jó oldala. Az egyik ilyen kétségtelenül a forraltbor, a másik pedig a lassú, ráérős főzés. Mert lassan főzni igenis jó, kár, hogy ritkán engedhetem meg magamnak, mert egyszerűen nincs rá időm. Pedig, ha valamit lassan főzünk, az messze nem azt jelenti, hogy végig az edény mellett állunk a konyhában, hanem azt, hogy összekészítjük, és egyre jobban várjuk, hogy az ízek összeérjenek az öntöttvas edényben.

Vannak olyan ételek, amit nem is érdemes másképp elkészíteni: sólet, báránycomb, vörösboros marha, kacsacomb, marhaszegy, stb.

Az a megtiszteltetés ért, hogy a Tchibo felkért, legyek a konyhai termékeinek a háziaszonya, amit nagyon szívesen vállaltam, mert különben is sok mindent vásárolok tőlük.
A konyhám új sztárja egy tűzvörös, öntöttvas edény, franciásan cocotte, amit a Tchibo webshopból szereztem. Annyira jó, és annyira szép, hogy nem tudok betelni vele, sorra készülnek benne a lassan konfitált húsok, és a tartalmas levesek.

Ez a recept egy csípős, fűszeres, valódi téli recept, amit a főzőlapon kezdek készíteni, majd lefedem, és bent  a sütőben befejezem 3-4 óra alatt. Ennyi idő múlva a hús annyira megpuhul, hogy szinte szét omlik a szájunkban, a csicseriborsó pedig úgy magába szívja az összes ízt, hogy minden apró kis darab egy-egy ízbomba.

Az alatt az idő alatt, amíg a sütőben készül a vacsora, nyugodtan lehet egyet szusszanni, megnézni egy jó filmet, vagy letolni pár társasjáték partit.
Köretként rizst, vagy bulgurt ajánlok hozzá.

tchibo-vaslabas-masodik-13Hozzávalók:

8 szelet marhahús (comb, fehérpecsenye, stb.)
2 gerezd fokhagyma
30 dkg fagyasztott spenótlevél, felengedve (lehet friss is, ebben az esetben bébispenót megpárolva)
só, fehérbors
4 ek olívaolaj
1 fej hagyma
2 db kaffir lime levél
2 szál thai citromfű
2 pici, zöld chili
diónyi galangal vékonyan felszeletelve
2 nagy csokor friss korianderzöld
diónyi friss gyömbér reszelve
6 dl kókusztej
20 dkg csicseriborsó (előre beáztatva egy éjszakára)
2 ek nádcukor
2 ek zöldcitromlé

2 marék földimogyoró

tchibo-vaslabas-harmadik-1A marhahúst vékonyra klopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, megkenjük a fokhagymával, majd az egyik végén elosztjuk a spenótot, és szorosan feltekerjük. Szilikon zsinórral megkötözzük.
A lábosban olívaolajat hevítünk, majd a hústekercseket minden oldalán körbe sütjük rajta 2-2 perc alatt, hogy egy kis kérget kapjon.

Kivesszük a húst, és félretesszük.

A maradék olajon megdinszteljük a hagymát.
A lime levelet, a citromfűt és a chilit és a galangalt mozsárban kicsit megtörjük, megnyomogatjuk, majd a hagymára dobjuk.

A koriander felét botmixerrel pépesítjük a gyömbérrel és a kókusztejjel, majd a fazékba öntjük. Visszatesszük a húst, rászórjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, végül cukorral, sóval  és zöldcitromlével fűszerezzük.

Hagyjuk felforrni, majd 160 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Óránként megnézzük, és ha szükséges, kevés vizet öntünk hozzá.

Amikor a csicseriborsó megpuhult, kész is a vacsora.

Megszórjuk a maradék korianderrel, kevés földimogyoróval és tálaljuk.
tchibo-vaslabas-utolso-8

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!