Fűszer és Lélek

Karfiol füstös cheddar szósszal

karfiolEz a recept úgy született, hogy a barátnőm férje, aki ragaszkodik ahhoz, hogy ő egy ragadozó, akinek muszáj sok húst ennie, majdnem elismerte az egyik teljesen vega vacsora után, hogy finom volt, de végül, csak sikerült belekötnie abba, hogyha legalább meg lehetne füstölni a zöldségeket, akkor milyen finomak lennének.
Nem akartam azzal terhelni, hogy bizony, a zöldségeket is lehet füstölni, és képzelje el, hogy a füstölt csicsóka milyen finom, mert már a csicsóka szónál körberöhögött volna.
Mikor legközelebb találkoztunk, egyben sült karfiolt készítettem, nagyon csípős, nagyon füstös cheddar szósszal. Nem tudom mi van velem, különben is annyira kívánom a zöldségeket, hogy legszívesebben vega lennék, de attól tartok, ez is elmúlik majd.
A csípősségén persze lehet enyhíteni, de szerintem jó az édesre sült karfiolt ilyenbe mártogatni.

Hozzávalók:
1 karfiol
2 kk só
2 ek étolaj
1 ek vaj

1 nagy kápia paprika
1 ek vaj
2 dl tejszín
1 dl víz
20 dkg cheddar sajt
1 gerezd fohagyma
5 dkg dió
2 kk füstölt pirospaprika
1/2 kk füstölt só
2 kk kukoricakeményítő + 1 dl víz

Kuktában vizet forralok. Amikor lobogva fő a víz, beleteszem a karfolt és a sót, majd lezárom a kuktát, és 5 percig főzöm. A mosogatóba teszem a kuktafazekat, és hideg vizet engedek a tetejére, ettől a gőz lecsapódik, és azonnal biztonságosan nyitható a kukta.

Óvatosan átemelem a karfiolt egy sütőpapírral bélelt tepsibe, meglocsolom az étolajjal és a megolvasztott vajjal, majd a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom, ahol kb. 50 perc alatt sül szép pirosra és puhára.
Közben elkészítem a  mártogatóst.

A kápiát apróra vágom, és egy nagy serpenyőben megpirítom a vajon. 
Felöntöm a tejszín és a víz keverékével, majd amikor forr, beledobom a lereszelt sajtot. Amikor a sajt elolvadt, belereszelem a fokhagymát, beledobom a diót, a füstölt paprikát és a sót. 
A kukoricakeményítőt elkeverem a vízzel, és a sajthoz öntöm. Miután felforrt, az egészet lebotmixerezem simára.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!