Fűszer és Lélek

Mennyei fahéjas falatok: így készül a mini stollen

mini-fahejas-stollen-3A kézzel készült stollen valószínűleg Németország legrégebbi hagyományos karácsonyi süteménye. Hivatalosan először 1329-ben a Saale menti Naumburgban említették mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát. Akkoriban a stollen még csak egy kelt tésztából készült szegényes étel volt az adventi böjt idejére. Azóta persze egyre gazdagabb lett a tésztája is, a töltelékje is. Mivel a tészta jó vajas, így fémdobozba zárva pár napig friss marad, ezért szuper decemberi ajándék.

A stollen drezdai változatát eredetileg „Striezel”-nek hívták, amit a drezdai Striezelmarkton, vagyis a Kalácspiacon árultak. Ez a piac egyben Németország legrégebbi karácsonyi vására is, ahol 1500 óta árulják a karácsonyi stollent. A szász pékek 1560 óta minden évben az ünnep alkalmából megajándékozták tartományurukat két darab másfél méter hosszú és 18 kg súlyú stollennel.
Ez a mostani recept azonban pont az óriás stollen ellentéte, vagyis apró, falatnyi ministollen. Úgyis számolatlanul tűnik majd el a szájakban.

Hozzávalók:

50+10 dkg liszt
1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
2 dl langyos tej
10 dkg cukor
1 tojás
1 narancs reszelt héja
1/2 tk só
20 dkg vaj
5 dkg durvára darált mandula
10 dkg mazsola
1 kk Dr. Oetker Rumaroma
10 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg Dr. Oetker Marcipán

A tetejére:
5 dkg vaj
2 csomag Dr. Oetker Bourbon Vaníliás Cukor
1 ek őrölt fahéj

Tovább a teljes recepthez >>>

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!