Fűszer és Lélek

Fűszeres lencseragu

beluga-9Évekig a legolvasottabb recept nagyanyám lencsefőzeléke volt itt a blogon. Annyira szeretem a lencsét egyébként, hogy kéthetente szoktam főzni valamilyen formában, de valahogy ritkán írom le a receptet. Leves, főzelék, ragu, vagy saláta, esetleg valami fasírtféle vagy falafel, minden jöhet, amiben van lencse.
Beluga lencséből, vagyis ebből az apró gyönyörű lencseféléből viszont csak ezt a raguszerűt késztem. Általában csak pár kanál lecsepegtetett joghurtot teszek rá, de finom grillezett sajttal, füstölt libamellel és rozé kacsamellel is.

Naná, különben meg kacsamellel mi nem finom, nem igaz?!

Nagyon jól belőttem, hogyha 5 deka (száraz) lencsét számolok egy emberre, akkor egy kis fej hagymával és egy közepes céklával mindössze 10 deka lencséből jóllakunk ketten. 20 perc alatt készül el, úgyhogy ez is a gyors ebédek közé tartozik.

Igazán különleges hozzávaló egyedül a baharat fűszerkeverék, de ettől sem kell megijedni, mert mint minden keverék, ez is összeállítható otthon, illetve olyan picit tettem csak bele, hogy egy csipetnyi római köménnyel, szegfűszeggel és borssal pótolható is.

A baharat ugyanis a Közel-Keleti konyhákban használt, teljesen mindennapi fűszerkeverék, legtöbbet talán Ottolenghi receptjeiből lehet ismerős. Maga a baharat szó fűszert jelent. Fekete borsot, római köményt, fahéjat és szegfűszeget tartalmaz általában, de ennek is megvannak a helyi receptjei, többféle fűszerrel, arányokkal. A török baharat például  mentát is tartalmaz, míg Észak-Afrikában rózsaszirmokat is morzsolnak bele. Nekem egyébként ez a kedvencem.  A Perzsa-öböl mentén sáfrányt adnak hozzá, és úgy nevezik, hogy Gulf Baharat.

Hozzávalók 4 főre:
2 közepes cékla
olívaolaj
2 közepes fej hagyma
40 dkg beluga lencse (fekete, apró)
só, bors
2 gerezd fokhagyma
2 kk baharat fűszerkeverék (vagy szegfűszeg, római kömény, fahéj, bors keveréke)
1 nagyobb chilipaprika
1 dl méz
1 dl balzsamecet

A tetejére:
kevés sült cékla
3 dl lecsepegtetett joghurt
1 csokor petrezselyem
olívaolaj

A céklát apró kockákra vágjuk, majd olívaolajon megsütjük. 
Közben egy másik edényben megdinszteljük a hagymát, majd rászórjuk a lencsét és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi.
Sóval, borssal, fokhagymával, baharáttal és a felkarikázott chilivel fűszerezzük, majd félpuhára főzzük. Ekkor hozzáadjuk a megsült cékla háromnegyedét.
Mindig csak annyi vizet öntünk rá, amennyit elforrt. 
Mikor a lencse megpuhult, mézzel és balzsamecettel ízesítjük, és pár percig még forraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot.
Tálalásnál a lencsére lecsepegtetett sűrű joghurtot kanalazunk, erre szórjuk a maradék céklát, majd az egészet meghintjük sok friss petrezselyemmel. 
beluga-6

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!