Fűszer és Lélek

Város, amit meg kell enni

lyonItt az ősz, a legjobb alkalom egy kis városnézésre!

Ha Franciaország, akkor egy kulináris utazás, vagyis Lyon. Ami pedig Lyonban kihagyhatatlan, az maga a lyoni evés, egy ebéd egy valódi bouchonban.

A bouchon, ami magyarul dugót jelent, olyan házias lyoni vendéglő, ahol elképesztően friss alapanyagokból főznek, méghozzá a 16. század óta semmit, vagy alig változtatott recepteket.

Már ez, hogy vannak éttermek, ahol olyan ételeket rendelhetünk, amit közel 500 év alatt tökéletesítettek, egészen elképesztő.

pb-ettermGondoljunk csak bele, hogy a most magyarnak nevezett konyha micsoda átalakuláson ment keresztül, és ha vissza tudnánk menni az időben akár csak 200 évet is, igencsak csodálkoznánk, hogy mennyire mást ettek az emberek errefelé!

Az első bouchonok vendégei selyemszövő takácsok voltak, akik városról városra vándoroltak a munkájuk miatt, és mindig szükségük volt olyan helyekre, ahol jól lakhattak.

A 20. század elején Franciaországban is megkezdődött a polgári családok elszegényedése. Szomorú időszak volt, ugyanis nem tudták tovább fizetni a házvezetőnőket, a szakácsnőket, így néhány család közülük saját éttermet nyitott. Sokan azt gondolják, hogy a háziasszony állt be a sparhelt mögé azonnal, de az igazság az, hogy a saját jól bevált személyzetük vitte tovább alkalmazottként az éttermet, így a családnak továbbra is volt hol ennie, igaz, rajtuk kívül sok más emberrel is meg kellett osztani a vacsorát. Ezek lettek a híres „lyoni anyák konyhái”.

bouchons-lyonA leghíresebb ilyen éttermek, vagyis a bouchonok a Mama Filloux, a Mama Guy, a Mama Brazier, a Mama Léa és a Mama Bourgeois lettek.

Nem egy olyan ikonikus étel született ezeken a helyeken, amit azóta rengeteg francia, és más étterem is folyamatosan az étlapján tart.

Ilyen étel pl. az ecetes csirke, ami valójában egy öreg tyúk, amit apránként öntenek fel borecettel, majd lepirítják, így egy pikáns mártás keletkezik, végül klasszikusan makaróni gratennel tálalják. Szintén világhírű lett Madame Brazier félig gyászosnak keresztelt, vagyis demi deuil csirkéje, melynek bőre alá fekete szarvasgomba szeleteket töltenek, és ennek a színe üt át a sült csirkebőrön.

De nagy kedvenc Madame Allard lencsés gyöngytyúkja, vagy Mère Blanc gratinírozott fehérboros pacalja és különleges tejszínes csirkéje is.

logoJó francia szokás szerint a lyoni bouchonoknak védelmi szervezete is van, akik minden évben a szokásos egyhetes gasztronómiai vásár utolsó estéjén osztják ki az autentikus, eredeti bouchon vendéglői címet, vagyis a Les Authentiques Bouchons Lyonnais-t.

A nyertesnek az oklevéllel együtt, amit a falra szögeznek, egy Gnafron nevű marionettbábu is a birtokába kerül, amit azonnal a vendéglő ablakába tesznek, és nyilván lehet is okuk a büszkeségre! A Gnafron egyik kezében egy pohár bor, a másikban a lyoni bóbitás szalvéta található.

paul-bocuse21A város leghíresebb szakácsa nem más, mint Paul Bocuse, maga is egy „lyoni anyánál”, bizonyos Madame Brazier-nél tanulta a mesterségét. Bocuse a 20. század egyik legnagyobb szakács ikonja, a nouvelle cuisine meghatározó alakja, ma öt bisztrót és egy gyorsbüfét üzemeltet Lyonban, továbbá a “Restaurant Paul Bocuse”-t, a zászlóshajó “L’Auberge du Pont de Collonges”-t, valamint a családi örökség “L’Abbaye de Collonges”-t a Lyon-tól alig öt km-re, a Saône partján fekvő Collonges au Mont d’Or-ban. 1989-ben a Gault Millau kalauz másik három társával egyetemben, az Évszázad Szakácsának választotta.

Mesteréről, a három Michelin-csillagos Madame Brazier-ről egyébként utcát neveztek el Lyonban.

lyon-paris-les-halles-poultry-vendorAz utcán sétálva hamar megközelíthető kedvenc városi elfoglaltságom színhelye a piac, méghozzá a Paul Bocuse Piac is.

Egy lyoni piacon nyilván nemcsak vásárolni, hanem enni is lehet. Szinte kötelező kipróbálni a a lyoni quenelle de brochet-et, ami nem más, mint csukagaluska. A másik piaci fogás az osztriga, amit akár gyorsan is bekaphatunk, majd indulhatunk is tovább, de ki semmiképpen ne hagyjuk.

Ajánlatos még a Les Gones bisztró napi ajánlatát megkóstolni, ami mindig valami klasszikus lyoni étel.

lyon-at-nightLyon talán legszebb része a Vieux Lyon, ami nem véletlenül kapta meg az UNESCO Világörökség része elismerést! Késő éjszakáig több mint 200 műemlék építményt világítanak meg, ezért sokak szerint a sötétség beállta után kell a városban sétálni.

Kihagyhatatlan még a Place Bellecour, ami a rossznyelvek szerint csak egy nagy szögletes tér, de szuper kávéházak és hangulatos könyvesboltok veszik körül, innen indul a fő bevásárlóutca a Fourviére, és innen a legszebb a kilátás az egész városra.

A tömegközlekedés nagyon jó Lyonban, a városon belül metróval bárhova gyorsan eljuthatunk, és szuper a vonatközlekedés is, ha mégis elhagynánk a várost pár órára.

Az óváros jellegzetességei, a részben fedett átjárók a traboules-k, amelyek sötét és titokzatos utcácskákba, belső udvarokba vagy éppen egy elegáns kapuzat elé vezetik a látogatót.

Szintén kötelező kör a Saint-Jean-katedrális, a városháza,vagy az Hotel-Dieu, a 17-18. századból fennmaradt kórház, amelyek mind Lyon legfőbb látnivalói közé tartoznak.

Indulnátok? Jó hír, hogy Lyon a Budapest Airportról kényelmesen elérhető, átszállás nélkül!lyon-from-above_cropped-xlarge

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!