Fűszer és Lélek

Hat szem krumpli

hat-szem-krumpliMióta gyerekeim vannak, nekem nem volt egy jó szilveszterem se. Nem a gyerekek miatt, hanem az éjfélkor előkúszó szorongás miatt, hogy mit hoz az újév. 
Tudom, hogy az én hülyeségem, de valahogy elkezdi szorítani a gyomromat az érzés, aztán felkúszik a szívemig, és nem ereszt. Leginkább azon aggódom, hogy lesz-e majd egészségünk, pénzünk, ennivalónk, időnk, szeretetünk. Tudom, hogy nem kéne, mégis szorongással telnek a napok, amíg el nem hiszem magamnak, hogy minden ugyanúgy megy tovább, mint az előző évben, és a nagy változások nem január elsején történnek általában.

Idén viszont most elkapott a szorongás, ugyanis napok óta tele vannak a hírek az elkövetkező áremelések híreivel. A hús már nagyon drága, és most jönnek majd a tejtermékek, írják az újságok.
Szerintem meg a zöldség és a gyümölcs a legdrágább, méghozzá annyira, hogy nem is csodálkoznék, ha az ország egy része tavaszra skorbutos lenne. 

Nagyanyámnak volt egy története, hogy a háborúban, amikor csak hat szem krumplijuk maradt hatukra, úgy döntöttek, hogy beosztják egy hétre. 

Arról jutott eszembe, hogy nekem is hat szem krumplim volt a hűtőben, és azon gondolkodtam, mi legyen belőle. Mi lenne, ha csak ez a pár szem krumplim lenne? Nyilván én is levest főznék belőle. 
Könnyű nekem, azért a krumplin kívül van itthon sok minden. Például két szem kápia paprika, egy fej fokhagyma, tejföl, pörkölt földimogyoró. Minden esetre hat szem krumpliból ketten nagyon jól lehet lakni ebédre, és még finom is volt, amit főztem.

Mert tele a kamra.

Mogyorós krumplileves és sült krumpli romesco mártással 2 főre:

Hozzávalók a leveshez:
2 közepes krumpli héjában félig megfőzve, majd összeroppantva, és kevés kacsazsíron ropogósra sütve
1 nagy marék pörkölt földimogyoró
1 gerezd fokhagyma
2 ek tejföl
1 ek fehérbor ecet
1/2 kk szárított tárkony
só, bors

Hozzávalók az olcsó “romesco” mártáshoz:
2 grillezett, megpucolt kápia paprika
5 dkg földimogyoró, megpirítva
1 paradicsom apróra vágva
1 kis szelet kenyér a héja nélkül
1 ek jó minőségű borecet  
2 ek olívaolaj 
chili
só, bors

Hozzávalók a krumplihoz:
4 szem krumpli héjában félig megfőzve, majd összeroppantva, és kevés kacsazsíron ropogósra sütve
4 ek kész romesco mártás

A leves:
A két szem krumplit miután ropogósra sütöttem kívülről, beledobtam egy tálba, ráreszeltem a fokhagymát, majd felöntöttem 7 dl lobogva forró vízzel a vízforralóból. Beleszórtam a mogyorót, hozzáadtam a tejfölt, az ecetet, a tárkonyt, a sót és a borsot, majd botmixerrel pépesítettem. 
Egy kanálnyi hideg vaj is mehet bele természetesen, de most kihagytam.

A mártás:
Feketére sütöttem a paprikákat a sütőben, majd meghámoztam. Ezután minden hozzávalót késes robotgéppel pépesítettem. Legjobb mozsárban elkészíteni, de bártan tegyük a késes robotgépbe darabolós funkcióra. 
Az adag kb. duplája, mint ami elfogy egy ebéd alatt.

A krumpli:
4 szem krumplit félig megfőztem, majd egy evőkanálnyi kacsazsíron egy serpenyőben jó ropogósra sütöttem, miután kicsit összeroppantottam, és félbe vágtam. A tetejére kanalaztam a mártásból, és jól megsóztam.

sultpaprika

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!