Fűszer és Lélek

Rántott juhtúró

rantott-juhturo-11A barátnőm felháborodottan hívott, hogy mi az, hogy nincs fent a blogon a rántott juhtúró receptje?! 
Szégyenlem talán?! Pedig jobb, ha tudok róla, hogy ez az egyik legjobb receptem, nem véletlen kéri ő mindig. 
Megnéztem, valóban nincs fent. Végülis mit írhatok egy receptbe, aminek a címéből kiderül, hogy mi ez, nem igaz? A rántott juhtúró, az nem más, mint juhtúró kirántva. Az ételek rántása pedig rendszerint úgy történik, hogy lisztbe, tojásba, majd morzsába forgatjuk, utána pedig kisütjük. 
Oké, lehet variálni, és mondjuk nem mártogatni, hanem dobozban rázogatni az ételt a morzsában, amitől ugyanolyan jó lesz, és valóban nagyon gyors, de én nagyon ritkán panírozok, úgyhogy nekem tkp. mindegy is. 
A rántott juhtúró gyerekkorom kassai kedvence, ott persze nem spenótsalátával, hanem sült krumplival és kovászos uborkával adták, de arról megint nem lehetne írni, a mogyorós petrezselyempesztó pedig finom.

Hozzávalók:
2 db 125 grammos Bryndza (szlovák juhtúró)
2 tojás
csipet só
zsemlemorzsa

olaj a sütéshez

1 csokor petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj
5 dkg pörkölt mogyoró
nagy csipet só
frissen őrölt bors
2 ek balzsamecet

20 dkg bébispenót

A 125 grammos brindzát szoktam vásárolni, mert ezt egyszerű kettévágni egy-egy adaggá, majd így betenni a fagyasztóba. Mikor megfagyott lehet is panírozni. Gyorsan kell dolgozni, mert a tojás pillanatok alatt ráfagy a brindzára, és akkor nem tapad rá a morzsa. Kétszer paníroztam, liszt nélkül.
Miközben paníroztam, már melegedett is az olaj a sütéshez.
Közepes lángon sütöttem, minden oldalán rövid ideig, és többször forgatva.
Mikor megsült – lehetett érezni, hogy nagyon puha belül – papírtörlőre tettem.

A salátához botmixerrel durvára pépesítettem a petrezselymet, pirított mogyorót, fokhagymát, olajat, sót, borsot, és egy pici balzsamecetet.
A megmosott és megszárított bébispenótot meglocsoltam balzsamecettel, majd a pesztóval.
Próbáljátok ki, állítólag a legjobb receptem.rantott-juhturo-5

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!