Fűszer és Lélek

Padlizsán curry

padlizsan-curry-4Létezik a Brinjal Curry nevű padlizsánétel, amit én annyira imádok, hogy bárhol a világon meglátom az étlapon, kirendelem. Értek már meglepetések, de nyilván nekem is csak valami elképzelésem lehet arról, milyen is ez az étel valójában. Azért egy londoni étteremben mégis jobban bízom, mint egy szlovákban, bár az is igaz, hogy valószínű mindkettőben magyarok dolgoznak.
Igazából akkor vagyunk szerencsések, ha kapunk apró, bébipadlizsánnak is nevezett padlizsánokat, olyat, ami kb. tyúktojás nagyságú. Eredetileg apró, zöld padlizsánokat használnak, ilyet nagyon ritkán láttam még csak Magyarországon.
Aztán ha ez megvan, akkor megtöltjük valamivel, leginkább persze lencsével, csicserivel, vagy mungóbabbal, majd valami klassz, csípős currypasztás szószban megfőzzük. A tetejére pirított mogyorót és koriandert szokás szórni. 
Én ragaszkodom a mini padlizsánokhoz, szerintem az alap, hogy benne van, de ettem már már olyat is, amikor nagy padlizsánt vágtak kockákra, amit megfőztek egy curryszószban, végül megszórták mogyoróval és korianderrel, és az az igazság, hogy az is jó volt. 

Hozzávalók 4 személyre:
12 mini padlizsán

6 ek főtt csicseriborsó (konzervből)
2 ek római kömény
2 ek koriander mag 
5 pici, piros chili (lehet kevesebb is, vagy ki lehet magozni)
2+4 ek földimogyoró

1 dl étolaj
1 ek mustármag
1 nagy hagyma apróra vágva

3 dl kókusztej
só ízlés szerint
2 ek tamarind paszta
1 gerzd fokhagyma
1 kk frissen reszelt gyömbér
 
2 ek petrezselyem zöld
2 ek gránátalma mag

Először a tölteléket készítjük el:
A csicseriborsót, a római köményt, a koriander magot és az 5 pici, egész chilit egy száraz serpenyőben addig kevergetjük pirítgatjuk, amíg érződni nem kezd a fűszerek illata. Ekkor áttesszük egy késes robotgépbe, és kevés sóval, illetve 2 ek földimogyoróval pépesítjük. Ha szükséges, adjunk hozzá kevés kókusztejet, hogy krémsajt sűrűségű pasztát kapjunk.

Az olajon addig süssük a mustármagot, amíg elkezd pattogni. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk puhára. 

Közben a padlizsánokat vágjuk be hosszában keresztbe, és kanállal töltsük bele a csicseriborsós pasztát. 
Ami nem fér bele, azt dobjuk a padlizsánok mellé, az fogja fűszerezni a szószt.
Helyezzük a padlizsánokat a hagymára, és öntsük fel a kókusztejjel, keverjük hozzá a tamarind pasztát, a reszelt fokhagymát és gyömbért, majd sózzuk.
Lefedve főzzük addig, míg a padlizsán teljesen meg nem puhul. Nekem ez 40 perc volt, és félidőben picit pótolni kellett a folyadékot alatta kevés vízzel.

Mikor megfőtt, megszórtam a maradék mogyoróval és a gránátalmával, majd koriander híján petrezselyemmel. 

Rizzsel tálaltam. 
padlizsan-curry-1

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!