Fűszer és Lélek

Sült paprikakrém tunkoláshoz

paprikakrem-5Alighanem elviselhetetlen öregasszony leszek, de bevallom, hogy már most izgalmat érzek, ha a hét közepén valamikor délelőtt sikerül eljutnom bármelyik német szupermarketbe.
A leértékelt zöldségekre utazom ilyenkor, amik még tényleg tökéletes minőségűek szemben pár hipermarket frissnek nevezett árujával. Ha kapok több alapanyagot, akkor aznap az lesz vacsorára. Volt már pár furcsa étel, meg nyilván olyanok is, amit a gyerekek nem éppen tiszta szívvel kóstoltak meg, de azért el szokott fogyni.

A kápia paprikával nem ez a helyzet, mert azt tényleg mindenki szereti nálunk, igaz főleg nyersen, vagy levesnek, de azért az ilyen mártogatósok is elkopnak. Mi, felnőttek például imádjuk.

Egy kis figyelmeztetés azoknak, akik ritkán tesznek gyerekek elé mártogatós ételeket:
le fogják enni a pólójukat. Az asztalterítőt is leeszik majd, sőt, a nadrágjukat is, és a földre is csöppen belőle. Köszönöm a figyelmet!

Tulajdonképpen megsütöttem a papikát, és közben főztem egy gyors chutney-t, majd a chutney-ból kevertem a paprikához. Elképesztően finom lett! Persze a chutney önmagában is megállja a helyét.

Hozzávalók:
50 dkg kápia paprika
4 ek mangó chutney
4 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma

Hozzávalók a mangó chutney-hoz
1 nagy fej hagyma apróra vágva
3 ek étolaj
1 érett mangó
1 dl méz
0,6 dl almaecet
darabka friss gyömbér
1/4 kk koriander mag
1/4 kk kardamom mag
1/4 kk mustármag
1/4 kk fekete hagymamag

A paprikát 250 fokra, grill alá tettem, majd amikor a teteje már feketedett, megfordítottam. Óvatosan, és hosszú csipesszel dolgozzunk!

Közben elkészítettem a chutney-t is.

Az mangót meghámozom, kimagozom, felkockázom, és apró darabokra vágom.
A hagymát apró kockákra vágom, és az  olajon alacsony lángon megpárolom. 
Közben a fűszereket egy száraz serpenyőben megpirítom, majd mozsárban porrá zúzom.
A hagymához adom a felkockázott mangót, és lefedve tíz percig párolom, néha megkeverem. Hozzáteszem a gyömbért, a fűszereket, a mézet és az almaecetet. 
Lefedve, alacsony lángon, 25 perc alatt sűrűre főzöm.

Közben megsült a paprika. Tíz percre műanyag dobozba zárom, majd lehúzom a héját, kicsumázom, és le is öblítem, hogy kevés mag maradjon rajta. 
Késes robotgéppel aprítottam úgy, hogy a “chop” funkciót kapcsoltam be, mert azt szerettem volna, hogy ne pépes, hanem darabos maradjon. Hozzáadtam a kész chutney-t, belereszeltem a fokhagymát, sóztam.
A friss fokhagyma ad neki egy nagyon picit érezhető csípősséget, de nyugodtan mehet bele még csípős szósz vagy csili, én a kislányom miatt kihagytam.
Kevés olvíolajjal, pár szelet pirítóssal tálaltam.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!