Fűszer és Lélek

Rögtön puha mézeskalács, őszre

mezeskalacsMézeskalácsot sütni szeptemberben nem az én ötletem volt, hanem Jucié, de csak először meghökkentő.
Ősszel köszönt be ugyanis a zsidó újév, a Ros Hásáná, amikor mézet, mézes dolgokat is szokás ennünk. Egyik ilyen étel, ami elmaradhatatlan, a mézbe mártott alma. Idén egyébként október 2-án este köszöntjük az 5777-ik esztendőt, vagyis azt, hogy Isten 5777 éve teremtette az embert.
És ha már almát mártunk mézbe, akkor valóban adja magát az alma alakú mézeskalács.
Ezt a rögtön puhuló fajtát sütöttük, összesen 800 darabot, el tudjátok képzelni, micsoda illat volt a zsinagógában!

Hozzávalók:
25 dkg méz
30 dkg margarin, vagy vaj
30 dkg világos nádcukor
1 kg liszt
1 narancs reszelt héja
1,5 tk őrölt fahéj
1,5 tk szegfűszeg
1 tk szegfűbors
3 tk őrölt gyömbér
0,5 tk őrölt szerecsendió
2 tk szódabikarbóna
3 +1 tojás

A mézet összeforraljuk a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a cukrot és a margarint is. Amikor minden elolvadt, elzárjuk alatta a lángot, és összedolgozzuk a szódabikarbónával elkevert liszttel és a 3 tojással. 
Koronggá formázzuk, és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap kb. 3mm vastagra nyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Lekenjük tojással. 180 fokon 5 perc alatt sül meg.
Ha akarjuk, a írhatunk rá tojáshabbal is. Ehhez felverünk 1 tojásfehérjét 20 dkg  porcukorral és 2 tk citromlével, majd zacskóba tesszük, és pici lyukat vágunk rá.img_1797

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!