Fűszer és Lélek

Zöld citromos csicserileves

zoldcitromos-csicseri-4Követem Instán Jamie Olivert, és Maunika Gowardhant, aki egy szuper indiai foodblog szerzője, és hasonló témában ír könyveket.
Gondolom együtt dolgoztak valamelyik nap, és nem az én blogomat olvasva kell megtudnia Jamie feleségének, hogy ezek ketten összejárnak.
Onnan tudom, hogy együtt voltak, hogy hatalmas Sherlock Holmes-i tehetségemmel felfigyeltem arra, hogy mindketten ugyanazt a levest töltötték fel a képeik közé.

A képen egy nagyon guszta leves volt, gondolom valami thai kókusztejes fajta, a nagy kedvencem, legalábbis a gyors scrollozás közben annak néztem. Annyira megkívántam valami hasonlót, hogy össze is dobtam ezt a levest. 
Thai leveshez sok minden nem lett volna itthon, különben is valami húsmentesre vágytam, így abból dolgoztam, amit találtam. 

Igazán finom a cukron karamellizált zöld citromszeletektől lett, és a chilit se sajnáltam belőle. 
Hiába, itt az ősz.

Hozzávalók:
1 doboz csicseriborsó konzerv, 400 gramm
1 doboz kókusztej, 400 gramm
1 piros kápia paprika
3 kaffir lime levél (fagyasztva szoktam venni egy-egy dobozkával, kb. egy évig elég)
2 thai citromfű
2 pici chili

4 ek méz
2 ek cukor
6 karika zöld citrom

2 ek gyors, házi zöld curry paszta:

1 kk édesköménymag 
1 kk római köménymag 
1 kk koriandermag
1 marék koriander zöld
1 zöld chili
1 vöröshagyma  
2 gerezd fokhagyma 
4 karika friss gyömbér 
2 ek olívaolaj

Felteszem főni a lecsepegtetett csicseriborsót, a kókusztejet, az apróra vágott kápiát, a lime levelet, a kissé összezúzott citromfüvet a sót és a mézet. 
Egy serpenyőben karamellizálom a cukrot, majd picit megsütöm benne a zöld citromokat.
Közben elkészítem a curry pasztát. Egy száraz serpenyőben megpirítom az édesköményt, a római köményt és a koriandermagot, Majd késes aprítóba teszem az összes többi hozzávalóval együtt. Ha ráérnék, mozsárban dolgoznám össze, de egy hétköznapi ebédre megteszi a géppel készített is. 
A kész pasztából a leveshez keverek 1-2 kanálnyit, attól függően, hogy mennyire fűszeresnek szeretném.
Tálalásnál a leveshez adok egy-egy szelet citromot, és megszórom a leves tetejét korianderrel. 
15 perc alatt elkészült.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!