Fűszer és Lélek

Pekingbe kéne menni

Hova mennék egy városban, ahol még soha nem jártam?
Egyértelmű, bevetném magam az éttermek, a street food, és a piacok világába, és két helyszín között megnézném a “kötelező” látványosságokat is. Azt hiszem, ezt mások pont fordítva csinálnák, és a látványosságok között ennének valamit, de ez igaz lehet valamelyik többször látott városra, de nem Pekingre. Peking ugyanis annyira más, annyira különleges Európához képest, hogy alighanem egy egész napot képesek lennénk a piacon nézelődni.
Amit biztosan kipróbálnék:

jiaoquanJiāoquān, ami olajban sült tészta, kicsit a lángoséra hasonlít a receptje, de a formájából adódóan sokkal ropogósabb. Én a lángosban is a ropogós részt szeretem, így nagy rajongója lennék a jiāoquān-nak Pekingben is. Egyébként jiāoquān-t egy időben Magyarországon is készített pár kínai étterem, de pár éve legnagyobb sajnálatomra nem látom sehol. 

jianbing-guoziJiānbǐng guǒzī, egy palacsintaféle, hagymával és szezámmaggal, illetve mindenféle szósszal, köménnyel, zöld fűszerekkel. Főleg télen eszik, jó forrón. A mindenfélével töltött palacsintafélék a világ minden táján kaphatóak, látszik, hogy mi hozza igazán lázba az embereket, a szánhidrát és a zsír. Azt hiszem, ez lenne az egyik kedvencem.

boiled-lamb-tripeShuǐbàodǔ, vagyis báránypacal. A marhapacalért nem vagyok oda, de igaz, hogy ettem már nagyon jót belőle, de érdekes módon nem a pörköltösen elkészített változatot díjazom. Viszont, valami furcsa oknál fogva igencsak díjazom a báránypacalt. Nagyon ritkán jutok hozzá, és a kínai mód szerint még soha nem is ettem, de egészen biztosan bejönne!  A tisztított, szeletelt báránypacalt gyorsan főzik forró vízben, míg puha nem lesz, majd  szezámmag paszta, szójaszósz, szezámolaj, erjesztett tofu, és a sok-sok felaprított zöldhagyma kísérétében elfogyasztják. Nagyon gyorsan kell enni, mert hamar rágós lesz, ha kihűl. 

pekingi-kacsaPersze, persze, a valódi pekingi kacsa is lecsúszna, de az akkor is alap Pekingben, ha nem is nagy street food őrült az ember. 

Piacok:
20160729120200890Zuojiazhuang Shengfu Market
Egy hatalmas fedett piac, és mellette egy még nagyobb nyitott rész, ahol szezonális árukat kínálnak. Bent talán az alapján érdemes tájékozódni, hogy belegondolunk, kell-e áramforrás ahhoz az ételhez, amit venni akarunk. A húshoz kell, mert hűteni kell, és a pékáruhoz is, mert azt meg sütni kell, ezért ezek a falhoz közel vannak, a piac közepén pedig inkább fűszereket, kész ételeket, zöldségeket és gyümölcsöket árulnak.

chaowaimarketChaowai Morning Market
Alighanem a fogjatok le, vegyétek el a pénztárcám, és ne adjatok kölcsön akárhogy sírok is kategória. Reggeli piac, vagyis 7-kor nyit, de kettőkor már be is zár. Főleg élelmiszer, magok, zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, tészták és fagyasztott hal, de hatalmas a konyhafelszerelés része is. Azt olvastam, hogy legalább 1000 féle wok és hasonló mennyiségű mozsár kapható benne. Kihagyhatatlan a szezámmag pirító, a csodálatos szezámpasztájával.

Sanyuanli Market
Ez egy 300 méter hosszú hangár, ahol csak két oldalon várják a vásárlókat az eladók. Vagyis egyszer 300 méter oda, egyszer 300 méter vissza. Mondjuk egy egész délelőtt, mire mindent megnéztünk, értelmeztünk, megvettünk, vagy ott hagytunk. 
Nem csak kínai, hanem mindenféle ázsiai terméket vásárolhatunk itt, a zöldségektől kezdve a tenger gyümölcsein át a konzervekig. 
Kína nem nagy tejtermékfogyasztó ország, ezen a piacon mégis kötelező megkóstolni a helyi sajtot a  Le Fromager de Pekint. 

És ha már minden piac bezárt, irány a város!

cultura-peking-tiltott-varos01A tiltott város
A világ legnagyobb palotakomplexuma, ötszáz éven át szolgálta az uralkodókat. Területére a régen csak engedéllyel léphetett be az egyszerű halandó, innen a neve. A komplexum talán leghíresebb épülete Az Égi tisztaság palotája.  Itt  ravatalozták fel a halott császárokat, és őrizték azt a kis dobozt,  amelybe az uralkodók utódjuk nevét írták, és amit csak haláluk után nyithattak ki. Volt nagy izgalom, azt hiszem.
Izgalmas hely még a  Legfelső harmónia csarnoka, ami Kína legnagyobb fából készült épülete. 
És még itt is egy kis gasztronómia! A földi nyugalom palotájában évente 1300 disznót áldoztak a császári tűzhely istenének (milyen menő, hogy a családi tűzhelynek is volt istene), és ugyanebben az épületben rendezték be a szobát, ahol a császári pár nászéjszakáját is töltötte. (Ez viszont kicsit furcsa, na.)

27Beihai Park
Kína legrégebbi és legautentikusabban megőrzött császári parkja 1000 éves múltra tekint vissza. Képzeljük el, hogy Magyarországon fennmarad egy park, vagy legalább egy legelő a honfoglalás korából…
Öt dinasztia építette, a mesterséges dombokkal, csodálatos, színes pavilonokkal és gyünyörű díszes templomokkal teli parkot. Mellette a Beihai tó, ahol nyáron csónakázhatunk, télen pedig korcsolyázhatunk.
A tó közepére épített Jade szigeten egy templom őrzi a 160 centis jádebuddhát, amit muszáj látni!
A Kilenc Sárkány Fal máig a legjobb állapotban fennmaradt építmény Kínában. 

peking-nyari-palota-beijing-summer-palace-3Nyári palota
A legnagyobb és legszebb királyi park Kínában, Peking központjától 15 kilométerre található. Területének 75%-át  víz borítja, az ember alkotta Kunming-tó több mint két négyzetkilométert ölel fel.
Valaha a császárok pihenőhelye volt, ma 3000 építményével: palotákkal, templomokkal, hidakkal és tornyokkal kihagyhatatlan látnivaló, igazi látványosság. Akár egy egész napot eltölthetünk itt.

hengqin-ocean-kingdom-4Persze érdemes megnézni Mao Ce-Tung mauzóleumát, vagy a Tienanmen teret, amik a modern Kína történelmének kihagyhatatlan emlékhelyei. 
És ha már a modern kornál tartunk, én biztosan elmennék a Pekingi Akváriumba is a Nyári palota mellett, ami a világ legnagyobb beltéri akváriuma. Felépítették benne az amazonasi őserdő egy nem is kicsi darabját,  de élő pandákat és a piranhákat, sőt, bálnákat is láthatunk a defin-show mellett, sőt, akár merülhetünk is, ha kedvünk van hozzá.

beijing_simatai_great_wall_5A Kínai nagy fal
Végére hagytam, de kihagyhatatlan. Jó hír, hogy Pekinghez közel található, könnyen megközelíthető, éééééés bobbal is le lehet jönni. Én egészen biztosan a bobos távozást választanám!
A kínai Nagy Fal minden idők legelképesztőbb vállalkozása, IE. 220 körül, tíz év alatt készült el a hegygerincre föl-, a völgybe lekúszó több ezer kilométeres védőfal.
Közel háromszázezer ember építette, gyakran életét áldozva. Ekkora mennyiségű építőanyag és embertömeg mozgatása hihetetlen szervezőmunkát igényelt. A legenda szerint Cs’in Si Huang –ti jósai azt mondták, hogy csak úgy épülhet fel a Nagy Fal, ha egy Van nevű embert, vagy helyette tízezer másikat befalaznak. Végül is sikerült egy Van nevű embert találni, akit azonnal kivégeztek, és örökre a falba zártak.

Jó hír, hogy Peking a Budapest Airportról kényelmesen elérhető, átszállás nélkül! 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!