Fűszer és Lélek

Nagyon csokis krémtorta

zali4tortaNem vagyok egy nagy tortagyáros, de évente kétszer, a két gyerekem szülinapján összeszedem magam, és megpróbálok valami szépet és finomat sütni. 
A fiammal könnyű a dolgom, ő cheesecake rajongó, ami ugye nem is torta. Na de a lányom…

Ő mindenfélét kitalál, hogy milyen tortákat szeret. Nem is szereti ezeket, hanem egyenesen imádja ezeket, kedvence van, mintha minden héten tortát ennénk. 10-én volt négyéves, és a nagymamának azt mondta, hogy az epertorta a kedvence. Anyám mág egy szív alakú tortaformát is vett, abban sütötte a gyönyörű epertortát, hogy aztán előbb az eperről derüljön ki, hogy Záli nem szereti, mert túl nagy, majd a tortáról magáról, bár annak ellenére, hogy nem kóstolta meg, legalább folyamatosan dicsérte. Illedelmes úrilány, na.

Tőlem csokitortát kért, és mivel nem voltak illúzióim, hogy eszik-e majd belőle, vagy sem, sütöttem egy olyat, ami legalább nekünk nagyon ízlik. Vagyis sok étcsokoládé, tejszín, mascarpone és némi áfonya, hogy ellensúlyozzam mindezt. 

Diétázók forduljanak el! Most!

Az alapja egy brownie, amit picit szándékosan túlsütöttem, hogy tortaalapként is funkcionáljon. Már ebbe is belement 25 deka elképesztően jó csokoládé és 20 deka vaj, de utána még megtöltöttem 6 deci tejszínnel és 20 deka mascarponéval is. 
És Zálinak ízlik. Sőt, a fiam ezt kérte még reggelire is.

Mondjuk, még több, mint a fele megvan, pedig ettek belőle a nagyszülők, mi, a gyerekeink, és ma már elfogyott belőle egy szelet reggelire is. Kicsit aggódom érte, ugyanis fixálót nem tettem a habba, de szerintem megküzdünk majd a feladattal, és előbb megesszük, mint hogy menthetetlen legyen. 

Ennek ellenére inkább felnőtteknek javaslom, főleg, hogy tettem bele egy pici krémlikőrt is, de van rá mentségem: biztos voltam benne, hogy a lányom nem kér majd belőle. Tévedni meg emberi dolog, nem igaz?!

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg vaj
25 dkg étcsokoládé
35 dkg kristálycukor
80 g kakaópor
65 g liszt
1 tk sütőpor
4 tojás

0,5 dl kávékrémlikőr
10 dkg áfonyalekvár

Hozzávalók a csokoládés habhoz:
4 dl tejszín
1 ek cukor
5 dkg mascarpone
10 dkg étcsokoládé
2 ek kakaóbab töret (el is maradhat)

Hozzávalók az áfonyás krémhez:
2 dl tejszín
15 dkg mascarpone
20 dkg áfonyalekvár

Előbb a brownie-t sütöttem meg. 
Gőz fölött összeolvasztottam a csokoládét a vajjal, majd belekevertem a cukrot, utána egyesével a tojásokat, végül beleszitáltam a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet. Összekevertem, sütőpapírral bélelt 26 centis tortaformába töltöttem, és 180 fokra előmelegített sütőbe toltam 35 percre. 

Miután megsült, kiszedtem a formából, és rácson kihűtöttem, majd félbevágtam.

Az alsó felét megkentem a krémlikőrrel, és az áfonyalekvárral
.
Felvertem a 4 deci tejszínt úgy, hogy még az elején hozzáadtam a cukrot és a mascarponét. Így igazán kemény habot kaptam.
Felolvasztottam a csokoládét, de csak akkor forgattam a krémbe, amikor teljesen kihűlt, de még nem keményedett vissza. Beleszórtam a kakaóbab töretet is.

Az alsó tortalapra kentem a masszát, és ráfektettem a tortalap másik felét. 

A maradék tejszínt felvertem a maradék mascarponéval, majd elkevertem az áfonyalekvárral, és befedtem vele a tortát.

6 órára a hűtőbe tettem szeletelés előtt.
(A fenti képen egy harmadik torta látható, de ennek a receptje az új szakácskönyvemben lesz megtalálható. Ennyit a tortákról.)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!