Fűszer és Lélek

Expressz őszi pickle

pickle - 3Minden télen megfogadom, hogy a következő nyáron teszek el chili pickle-t. Van ennek valami értelmes magyar neve?! 

Aki most ismerkedne vele, annak leírom, ez egy eredetileg indiai savanyúság (?) ami Angliában lett különösen népszerű. A zöldségek mellett, ami leginkább valamilyen chiliféle, legfőbb összetevője a mustármag, a kurkuma, és valamilyen olaj. Az erejedésnek magától kéne végbemennie a napon, olaj nélkül, majd általában utána adják hozzá az olajat. Ez a fajta napon érlelt pickle, valami elképesztően finom, különleges ételt ízesítő savanyúság féle, de az expressz, citromlével, vagy ecettel savanyított változat is isteni, érdemes kipróbálni, hogy megszülessen a nagy elhatározás, nyáron elkészül az igazi.

Szerintetek idén tettem el? Nyilván nem, és már nem is süt a nap annyira, hogy pótolhassam, ezért kipróbáltam egy expressz receptet. Persze nem olyan, mintha a napon erjedne, de azért nagyon-nagyon finom. Legalábbis, ha ti is a csípős ételek nagy barátai vagytok, mint én.

Mindent szeretek ami csíp, kivéve a hegyes erős paprikát. Nem tudom miért, de az valahogy semmihez nem esik igazán jól. Ennek ellenére, ha szépet látok a piacon, nem tudok ellenállni neki, és veszek 3 darabot. Ha nem csíp, és fűízű, akkor morogva megeszi a férjem. Ha pont jól csíp, akkor boldog tőle a férjem. Ha túlságosan csíp, akkor még boldogabb tőle a férjem, de mire egy elfogy, a másik összefonnyad. 
Tudom, hogy elég lenne egyet vennem, de valahogy nálam ebből három a mennyiség, csakúgy, mint rózsából.

Mire jó? 

Bármire, amire egy savanykás chilikrémet használnánk: szendvicsre, húsok mellé, sajtok mellé. A kedvencem mégis egy kanállal a tányérba, majd rámerni egy kanál forró levest. Szinte mindenféle levessel elképesztően finom!

Hozzávalók:
3 hegyes, erős zöld paprika
1 piros chlipaprika
3 gerezd fokhagyma
2 újhagyma
2 tk só
3 ek fehérbor ecet
1 citrom
1,5 ek mustármag
1/2 ek görögszéna mag
2 tk kurkuma
1 ek nádcukor
1/2 csésze olaj

Vágjuk apró darabokra, vagy vékony szeletekre a paprikát, szeleteljük fel hajszálvékonyan a fokhagymát és az újhagymát, majd keverjük el az ecettel és a sóval. Három órára tegyük a hűtőbe.
A citromról reszeljük le a héját, majd a vágjuk le a húsáról a fehér héjrészt. A húsra és a reszelt citromhéjra lesz csak szükségünk. A húst aprítsuk fel, és a héjával együtt keverjük a paprikához.
A mustármagot és a görögszénamagot enyhén pirítsuk meg egy száraz serpenyőben, majd mozsárban törjük össze. Keverjük a paprikához a kurkumával, nádcukorral és olajjal együtt.
Eredetileg mustárolaj kéne, de ennek hiányában az olívaolaj és a napraforgóolaj is megteszi.
Két napra minimum tegyük a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. 
Tartsuk hűtőben, és két héten belül fogyasszuk el.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!