Fűszer és Lélek

Philly steak-szendvics

Enyém és Obamáé

Enyém és Obamáé

2015-ben a világ legkeresettebb receptjei  között a harmadik helyen a Philly steak-szendvics állt. Egy szendvics, amit 1930 óta esznek Philadelphiában. Mondjuk ha elárulom, hogy első helyen a tökmagos receptek, másodikon pedig az édesburgonya chips állt, akkor nincs  min csodálkozni. 
A Philly szendvics legalább tényleg finom!

Ez a szendvics pár hete jött velem szembe először “élőben” Budapesten, úgy látszik, valami nagy világszintű steak-szendvics összeesküvés szemtanúi vagyunk épp.
Meg is voltam győződve róla sokáig, hogy steak, és krémsajt lesz benne. Tévedtem, legalábbis a krémsajtot illetőleg.

Imádom Amerikában, hogy szinte mindenről tudják, hogy ki, mikor, és milyen körülmények között talált fel valamit. És itt nem is konkrét találmányokra, de akár szendvicsekre gondolok. Mi például 2007 november 11-én találtuk fel a Jeruzsálemi sajttortát. Csak szerettem volna megemlíteni, na.
A Philly steak szendvicset pedig Pat Oliveri, az 1930-as évek elején. 

bthe_hot_dog_cart_has_been_a_new_york_fixture_for_over_a_Pat Oliverinek egy hot-dogos kocsija volt, ahol a környező házakban élő munkások vásároltak ebédet maguknak. Akkoriban még nem volt hűtőszekrény a lakások nagy részében, így friss ételhez csak így juthattak délben. Egyik nap a Pat Oliveri megával vitte az előző esti marhasült maradékát, és kolbász helyett azt tette a saját ebédjébe jó sok pirított hagymával.

Meglátta ezt egy taxisofőr, és ő is inkább egy hasonlót kért hot dog helyett. Miután megette, azt tanácsolta Pat Oliverinek, hogy hagyjon fel a hot doggal, és térjen át a steak szendvicsre. Így is történt, az Oliveri család megnyitotta azóta is híres steak szendvicsezőjét.

Mi van a szendvicsben?
steak, vékonyan felszeletelve
pirított hagyma
gomba 
zöldpaprika

Eredetileg nem volt benne sajt, később vagy a borzasztó Whiz sajttal, vagy a sokkal jobb Provolone-val készítik, ami ugye legalább valódi sajt. 

De mivel a  nagymamánál minden jobb, szabad tűzön minden jobb, bográcsban minden jobb, vagy rókagombával minden jobb, ezért a mi Philly szendvicsünkbe rókagomba került. A Phiily steak szendvics ugyanis tényleg sokkal jobb rókagombával, mint csiperkével.
Tettem még bele sok pirított hagymát, némi pirított hagymát, és sok csípős szószt is a Provolone sajt mellé.
Ha marad némi steak otthon, esetleg vasárnapi marhasült, akkor tudjátok a dolgotokat!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!