Fűszer és Lélek

Legjobb, ami a sárgarépával történhet

Szezámmag malom Jeruzsálemben

Szezámmag malom Jeruzsálemben

Azt hiszem, a zsidó konyha kihozta a legjobbat a sárgarépából a zsidó újév kapcsán. A cimesz, vagy czimesz mindenhogy nagyon finom, akkor is, ha főtt répából készül, és mazsolával, vagy más aszalt gyümölccsel ízesítik, és akkor is, sok mézes dióval készül, mint ahogy nagyanyám készítette.

De ez a mostani változat felülmúlja az eddigieket, legalábbis nekünk annyira bejött, hogy gyerekek is falták, hiba csípett. Oké, a spriálvágóval vágott rép nem kötelező, az a női osztag mániája nálunk, vagyis a lányomé és az enyém. Pont ennyire megteszi, ha nagy lukú reszelőn reszeljük le a répát, vagy épp kis lukún, ha ahhoz van kedvünk, de igazából a hajszálvékonyra gyalult karikák is megteszik.

Nem leszek soha salátablog sajnos, ez is még mindig a kecskéhez készült, ugyanúgy, mint az előző, de biztos, hogy az elkövetkező hónapokban lesz belőle még jópár változat. 
Először a sárgarépákat kell lereszelni, és a hagymát egészen apróra vágni. Majd a  mák és a szezámmag pirításával folytatjuk egy száraz serpenyőben. Ha kész, akkor félretesszük a magokat, és a forró serpenyőbe öntjük a mézet, az olívaolajat, a citromlevet, és a felkarikázott chilit is. Ha nincs otthon chili, nyugodtan mehet bele Tabasco is.

czimesz - 8Amikor már bugyborékolva fő a mézes keverék, óvatosan borítsuk a répára, és forgassuk át benne, majd szórjuk rá a magokat is. Én csak tálalásnál szoktam sópelyhet szórni a tetejére, de ez ízlés kérdése.
Ami mindenképp kell hozzá, az pár kanál thina a tetejére.
A thina nem más, mint szezámmag paszta, citromlé, víz, fokhagyma, só, és petrezselyem keveréke. 
Alapból pici citromlé, víz, és só van benne, amivel dupla mennyiségűre egészítjük ki a szezámmag pasztát. Ezt aztán lehet bármivel turbózni, én soha nem hagyom ki belőle a fokhagymát, de szeretem azt is, ha zöld fűszer van benne.

Ezt a képet a jeruzsálemi piacon készítettem, ott helyben dobozolják a frissen kicsurgó szezámmagpasztát a malomból. Szerencsére a bőröndöm mérete véges, így nem tudtam mind a húszféléből hozni, csak az előre pirított szezámmagból készült változatból. 

czimesz - 3Hozzávalók:
4 nagy sárgarépa
1 dl méz
1 dl citromlé
1 pici chili (ízlés szerint)
1,5 ek szezámmag
1,5 ek mák

1,5 dl tahini (szezámmagpaszta)
1 citrom leve
kb. 1 dl víz
1-2 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

thina2

Sokféle thina (tahina) és mind kóstolható

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!