Fűszer és Lélek

Sült zöldséges tabulé

tabule - 1Ezt a köretet egy csodás kecskecomb mellé készítettem, hogy ha esetleg a fiam szomorú lenne, akkor feldobják a színek.  Oké, egyáltalán nem azért csináltam, hanem csak úgy, de olyan jól hangzana, ha azért készítettem volna, nem? Milyen csodálatosan jófej anya lennék már, nem igaz?! 

Vagy írhattam volna azt is, hogy a gyönyörű színek remélem a tűzijátékra emlékeztetik majd azokat, akik nem lehetnek ott, de az is hülyeség.

Dávidot  épp mindenki sajnálja, mert nemsokára kezdődik a suli.
Most komolyan, volt köztetek olyan, aki hetedikes korában a szíve mélyén nem várta az iskolakezdést? 

Nem azt mondom, hogy stréber voltam, de a szeptembert igenis mindig vártam. Addigra már épp eleget unatkoztam, valóban kipihentem magam, voltam két táborban legalább, nagymamánál, a játszótéren, csavarogni a Ligetben, mindenhol. Épp ideje volt egy kis szervezett programnak az osztálytársaimmal. Na és persze köztük a barátaimmal. Oké, a lelkesedésem hamar alábbhagyott, novemberben egészen biztosan, de az is rendben van. 

Különben én elég furcsa kislány voltam, imádtam a szeptemberi készülődést: a tolltartót, az új ceruzákat, filceket, a füzeteket. 
Emlékszem, hatodik után Angliában jártunk, ahol egy papírboltban kinéztem magamnak egy fekete szív alakú radírt, benne egy szivárvánnyal. Minek mentem egyáltalán be egy papírboltba London közepén?!

Sok fontba került, és hiába mondtam, hogy én majd fél évig nem kérek zsebpénzt, sőt, esküszöm, hogy enni se, meg meg se szólalok, csak vegyék meg azt a radírt, nem kaptam meg. Napokig gyászoltam, többször sírtam is. Még most is emlékszem, és ha látnék hasonlót, tuti megvenném.

Kicsit vigasztalt csak, hogy azon a szeptemberen egészen jópofa illatos, kínai radírok lepték el az ápiszokat, amiből én MINDEGYIKET megvásároltam. Legalább húszfélét. 

Nyárvégi tabulé

Hozzávalók:
1/2 sonkatök
3 közepes cékla
1 karalábé
4 ek olívaolaj
1 fej hagyma
2 citrom leve (vagy kevesebb)
2-3 nagy csokor petrezselyem
1 csokor menta (aki nem szereti, hagyja ki)
1 pici chili
1 csésze búzatöret (bulgur) forró vízbe áztatva

Ha főételként fogyasztjátok akkor a tetejére amit akartok: magok, pirított mák, még több zöld fűszer, feta, tahini, stb. Ha köret, akkor nem kell jobban cifrázni.

A zöldségeket a hagyma kivételével apró, 1×1 centis kockákra vágjuk. Egy nagy tepsibe szórjuk, olívaolajjal meglocsoljuk, majd 200 fokon hőkeveréssel addig sütjük, amíg picit megbarnul némelyik teteje. Lásd itt. 
Közben nagyon apróra vágjuk a hagymát, és a zöld fűszereket.
A megsült zöldségeket picit hagyjuk hűlni, hogy egy kevés pára még távozzon belőle, majd összekeverjük a bulgurral, a zöld fűszerekkel, a citromlével, a chilivel, és sóval.
Esetleg egy pici extra olívaolaj jöhet még rá. 
tabule2 - 1

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!