Fűszer és Lélek

Angyalok jussa (x)

The House of Metaxa - The dark of the CellarsAz „angyalok jussa” kifejezést a hordóban érlelt nemes párlatok készítésénél használják, ugyanis az érlelés ideje alatt az italok közel 2%-a elpárolog a fahordók pórusain keresztül. Nos, a METAXA Ház keverőmesterét, Constantinos Raptist éppen ez a folyamat ihlette meg. Így készült el a METAXA ANGELS’ Treasure, azaz az Angyalok Kincse, amely egyszerre összetett és tömény, kifinomultan lágy, ugyanakkor intenzív aromáival mindenkit elcsábít.

A nagy gondosság mellett érlelt finomszeszek világszerte hosszú időt töltenek a hordók mélyén, és számos módon kapcsolatba lépnek környezetükkel, miközben kialakul egyedülállóan összetett ízviláguk. A párolgás következtében a bennük lévő víz és alkohol egy része távozik a hordók pórusain, azonban párás körülmények között ez a folyamat jobban kihat az alkoholra, mint a vízre, így a megmaradó szesz alacsonyabb alkoholfokkal rendelkezik az érlelési folyamat végére. Azt a részt, ami elillan a hordóból, az angyalok fogják élvezni – innen származik az „angyalok jussa” elnevezés.

A METAXA pincéiben nem egészen így történnek a dolgok – ugyanis Attikában a páratartalom alacsony, a hőmérséklet viszont egész évben mérsékelt és állandó. Ennek eredményeképpen az angyalok másként bánnak az  itallal.

A MEATAXA hordóiból nagyrészt víz illan el, így az angyalok egy koncentráltabb, intenzíven aromás keveréket hagynak hátra, aminek az eredetihez képest jelentősen magasabb az alkoholtartalma. A keverék gondosan válogatott és évtizedekig érlelt muskotályborokból valamint fenséges borpárlatokból áll, ami egy igazán egyedülálló, érett, és semmihez sem hasonlítható italt eredményez. A borostyánsárga nedűt kesernyés narancshéj illata, aszalt gyümölcsök, édeskés zamatú fűszernövények, csokoládé, tölgy, karamella, Bourbon vanília, szilvalekvár és szalmavirág ízjegyei koronázzák. Kóstoláskor bársonyosan lágy, összetett ízzel kényeztet, intenzív, hosszan tartó utóízzel.

 

METAXA ANGELS' Treasure - The Decanter & Tasting glassAz angyalok italának története

Constantinos Raptis, a rendkívüli tehetséggel rendelkező mester már közel három évtizede felel a Metaxa Ház újdonságaiért és kezei közül mindig valami igazi különlegesség kerül ki. Az őt megelőző mestereknek hála, egytől-egyig ismeri az angyalokról szóló történeteket, amik által lenyűgözvén remélte, hogy megragadhatja a lényeget, és valahogyan finomíthatja a jelenséget. Évekig csiszolgatta az elképzelést, mielőtt megszületett a METAXA ANGELS’ Treasure, felszínre hozva a pincék mélyén rejtőző kincset.

„A METAXA ANGELS’ Treasure-t nagyszerű borpárlatokból készítem, melyek már évtizedek óta kisebb tölgyhordókban érlelődnek, így a víz párolgása maximális. Ezeket az érett párlatokat kizárólag a Szamosz szigetéről származó válogatott muskotályborokkal keverem össze, majd tovább folytatom az érlelési fázist, nagyobb tölgyhordókba helyezve a muskotályborok és párlatok elegyét. Itt az intenzívebb vízpárolgási jelenség még mindig jellemző, csak már lassabb tempóban tapasztalható. Évente csak egyszer hozzuk forgalomba a METAXA ANGELS’ Treasure-t” – magyarázza Constantinos.

A Mester tehát inkább a hordókban lévő kincsre koncentrál, minthogy az elillanó résszel foglalkozzon. A fűszernövények aromái mellett szárított gyümölcsízek uralkodnak, felerősítve az érett szeszpárlatok kifinomult karakterét. „A METAXA ANGELS’ Treasure itt érlelve karakteresebb lesz, mint bárhol máshol a világon” – meséli Constantinos.

Kreatív felkérés a Treasure tökéletesítésére – párbeszéd egy parfümszakértővel

 Amikor a Metaxa mester már készen állt arra, hogy bemutassa a nagyközönségnek a METAXA ANGELS’Treasure-t, felkereste egy barátját az ital további tökéletesítésének reményében. A férfi, aki kiegészítheti a Mester tehetségét nem más, mint az illatszakértő, Pierre Aulas, aki a világszerte híres, legrangosabb luxusmárkák részére készít pazar illatokat. Így kezdődött a két mester művészi párbeszéde és a kreatív találkozás igencsak gyümölcsözőnek bizonyult – Constantinos tehetsége találkozott Pierre kivételesen tapasztalt szaglásával és kifinomult stílusával, melynek elegye izgalmas és tökéletes módon képviseli a Metaxa pincéinek titkait.

Kincset érő találkozás

Amikor Pierre belépett a Metaxa pincéjébe, egyszerűen lenyűgözte, amit tapasztalt. Kellemes fás illatok terjedtek gyengéden keveredve földes illatjegyekkel, de sokkal finomabban, mint azt valaha képzelte. „Más helyeken a szesz illata nagyon erős és amint belépsz a helyiségbe, szinte eltelíti az orrodat. Azonban a Metaxa pincéiben a levegő szárazabb, és minden illat enyhébb, kerekebb, kifinomultabb.” Pierre ekkor jött rá, mit is művelnek az angyalok a pincék sötétjében, és miért is olyan egyedülálló a METAXA ANGELS’ Treasure, ami csakis ezen körülmények között jöhet létre.

Pierre számára a kóstolás tovább fokozta érdeklődését. „Az angyalok által hátrahagyott aromák gazdagabbak, koncentráltabbak voltak, melyek egy komplex, és izgalmas egységet alkotva szinte felrobbantak a számban – mondta Pierre. – Az Angels’ Treasure egy kifinomult és aprólékosan kidolgozott ital, melyben az alkotórészek csodás egyensúlyban vannak, és akár egy nagyszerű parfüm, a tökéletességet hordozzák magukban.”

A mítosz bemutatása, a titok feltárása

Mi a közös egy ritka italban és egy kifinomult parfümben? „Számos módon kötődnek egymáshoz – mondja Pierre – minden az apró részleteken múlik. A kulcsfontosságú elemek szinte hangszerként játszanak az érzékeinkkel, újabb és újabb húrokat pendítve meg, az első találkozás izgalmánál valami sokkal mélyrehatóbb tapasztalattal gazdagítva minket.

Pierre három fő illatjegyet emelt ki

Kifinomult Bourbon vanília, selymesen karamellás-borostyános komponensekkel. Azután az intenzív, gazdag szilvalekvár, édesen és töményen. „Ez az ellenállhatatlan szilvás jellemző teszi igazán különlegessé az italt. A fűszeres-virágos-gyümölcsös összecsengés a kreáció esszenciája.”  Végül, a szalmavirág jegyei nyernek teret, mely diós, fahéjas, szerecsendiós és mézes-likőrös ízekkel kényeztet. A szalmavirág növénytani neve Helichrysum, ami aranyló napot jelent. A virágot Apollón isten viselte a fején virágkoszorúba fonva, mely mindenkit emlékeztetett halhatatlanságára. „Ez egy igazán érdekes része az italnak – jegyzi meg Pierre – titokzatos, férfias karaktert csempész az italba, ami nemcsak ellentétben áll az alapízekkel, de hangsúlyt is kap a szilva édeskés és a vanília enyhe, finoman tejes, kerekebb ízvilágot hozó érzéki jelenségével kiegészülve.”

A METAXA ANGELS’ Treasure 2016. júniusától már Magyarországon is kapható limitált mennyiségben. METAXA ANGELS' Treasure & Pierre Aulas (4)

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!