Fűszer és Lélek

Nyári csirkecombok

nyári csirke - 1Majdnem minden benne van ebben a vacsorában, amit imádunk a kora júliusban, kivéve a kaprot, mert az igencsak megosztja a családot. Kovászos uborka, sült paprika, citrom, friss kakukkfű, friss babérlevél, fehérbor. A csirkecomb komolyan mondom, szinte felesleges is mellé.
Lassan kell párolni, éppen csak gyöngyözzön, majd amikkor már jó puha a csirke, felönteni a tejszínnel és betolni a sütőbe, és tíz perc alatt rápirítani.
Csirkemell filével is finom, ha máshol is laknak olyan finnyagépek, mint nálunk a két kiskorú, bár nem akarom elkiabálni, de a nagyobb mintha már jobban értékelné a combot, mint a mellet, pedig évekig nem volt olyan alkalom, amikor mellfilé nélkül léphettem ki a baromfistól. Aztán a kacsa áttörte a jeget, és azóta is nagy kedvenc, de sajnos a kacsa sem jó mindenre. 

Hozzávalók:
4 egész csirkecomb
só, bors
1 ek kacsazsír, vagy vaj
5 dkg füstölt kacsamell felkockázva, esetleg más füstölt hús
2 kaliforniai paprika
4 db kovászos uborka
2 friss babérlevél
1 gerezd fokhagyma
2 kk friss kakukkfű
1/2 citrom hajszálvékonyan lehámozott héja, vagy reszelve
1/2 citrom leve
1,5 dl fehérbor 
2 dl tejszín 

A paprikákat gázlángon, vagy grill alatt feketére sütöm, dobozba teszem, majd lehúzom a héjukat. Ha nincs kedvünk ehhez, akkor használhatunk konzerv sült paprikát is, aminek sajnos nincs ilyen erőteljes füstös íze, és általában kissé ecetes lében teszik el, de azért az is nagyon finom, és időkímélő megoldás.
Török boltokban mindig kapható.
A csirkecombokat sózom, borsozom, majd a zsíron körbepirítom. Mellédobom a füstölt kacsamellet, a felcsíkozott paprikát, a felkarikázott kovászos uborkát, a fűszereket, a citromot, és felöntöm a borral.
Lefedve párolom 45 percig. Ha elfőne a bor, akkor vízzel pótolom.
Amikor a combok már vaj puhák, felöntöm a tejszínnel, és betolom a sütőbe, ahol rápirítok.
Legjobb olvasztott vajjal meglocsolt újkrumplival, de rizzsel vagy tésztával is finom!nyári csirke - 9

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!